Chleb ze smalcem
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Kolejny dzień przynosi nam chleb ze smalcem.
- Grupa Operacyjna o ulubionej potrawie
Chleb ze smalcem – prawdziwa potrawa narodowa Polaków. Spożywany zwłaszcza przez ludność z terenów wiejskich. Wykonanie tego dania jest bardzo łatwe, a mimo to jest ono pyszne.
Jak to zrobić?[edytuj • edytuj kod]
Składniki[edytuj • edytuj kod]
Aby wykonać tę potrawę potrzebne są następujące składniki:
- Chleb – najlepiej krojony, wtedy będzie mniejsze prawdopodobieństwo, że utniesz sobie palce;
- Smalec – jakikolwiek, byleby był w stałym stanie skupienia[1];
- Nóż;
- Przyprawy do smaku.
Przygotowanie[edytuj • edytuj kod]
- Jeśli chleb jest niekrojony, należy podzielić go na kromki. Jeśli jest krojony, przejdź do punktu 4.
- Aby pokroić pieczywo, weź nóż do chleba i podziab je na plasterki. Uważaj na palce!
- A nie mówiłam?! Leć szybko po wodę utlenioną i plastry.
- Otwórz opakowanie, w którym jest smalec i rozsmaruj go po kromkach.
- Posyp kanapki solą, pieprzem, szafranem, cynamonem.
- Delektuj się smakiem swojego własnego chleba ze smalcem i palcem!
Odmiany chleba ze smalcem[edytuj • edytuj kod]
Oprócz klasycznego chleba ze smalcem przez lata wykształciły się różne odmiany tego dania np.:
- Chleb ze smalcem i cebulą – najbardziej znana odmiana;
- Chleb ze smalcem i ze szczypiorkiem – delikatniejsza wersja tej powyżej;
- Chleb ze smalcem i z ogórkiem – dobre i z kiszonymi, i z tymi świeżymi;
- Chleb ze smalcem i szynką – popularny, gdy skończy się masło;
- Chleb ze smalcem i skwarkami – tylko dla wtajemniczonych;
- Chleb ze smalcem i z miodem – jak kto lubi…
Popularność[edytuj • edytuj kod]
Z racji swojej prostoty i niewysokiej ceny, chleb ze smalcem jest bardzo popularną potrawą, nawet w dzisiejszej cywilizacji, gdzie dominują fast foody. Najczęściej jest konsumowany na terenach wiejskich, w melinach i skansenach. Jednak jeszcze 30–40 lat temu chleb ze smalcem[2] był podstawowym drugim śniadaniem w szkołach.