Barszcz: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa 37.47.36.42; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Ostrzyciel.)
Znacznik: rewert
 
Linia 7: Linia 7:


== Zobacz też ==
== Zobacz też ==
* [[barszcz Sosnowskiego]]
* [[czernina]]
* [[grochówka]]
* [[rosół]]


{{Jedzenie}}
{{Jedzenie}}

Aktualna wersja na dzień 23:15, 28 sie 2021

Barszcz, który słyszy

Barszcz – tania, kolorowa zupa, prawdopodobnie pochodzenia ukraińskiego, choć standardowe kolory barszczu, biały i czerwony, wskazują raczej na inny kraj powstania. Tak naprawdę nie wiadomo do końca, z czego się robi barszcz, bo biały i czerwony wytwarza się zupełnie z czego innego.

Historia[edytuj • edytuj kod]

Co kto lubi…

W zamierzchłych czasach barszcz wytwarzano w rośliny o nazwie barszcz zwyczajny (jeśli chcesz poeksperymentować, nie pomyl jej z barszczem Sosnowskiego, zwłaszcza jeśli nie chcesz pozbyć się przełyku) – wtedy nazwa miała jakiś sens. Wkrótce okazało się jak konfliktogenna potrafi być ta zupa. Barszcz w tej formie znudził się naszym przodkom i zaczęli go wytwarzać z czego innego. Powstały dwie frakcje, które nijak nie mogły się dogadać. Jedni zaczęli gotować barszcz z buraków, inni z zakwasu pszennego i obie strony w żaden sposób nie mogły przekonać się nawzajem. Zrobiła się sytuacja niczym w polskiej polityce, jedni zaczęli pieprzyć, drudzy słodzić, stąd barszcz biały jest mocno pikantny, podczas gdy czerwony – słodki. Obie zwaśnione strony wkrótce znalazły swoich własnych wrogów – ci od barszczu białego zaczęli walczyć ze zwolennikiem żurku, którzy stwierdzili, że ci piersi zajCenzura2.svgli im pomysł, natomiast fanatycy barszczu czerwonego zadarli ze zwolennikami botwiny i chłodnika litewskiego, czyli barszczu na zimno.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]