Chrupki
Chrupki – Pokarm pokrewny z chipsami[1], produkowany z kukurydzy oraz konserwantów. Mimo wyraźnego posmaku styropianu i faktu, że podczas spożywania większość porcji spada na podłogę w postaci okruszków, niewątpliwą zaletą chrupek jest fakt, że ich termin przydatności do spożycia nie ma znaczenia. Znalezione pod tapczanem pośród kilkuletnich glutów i następnego pokolenia kotów z kurzu, ciągle będą chrupiące i jadalne.
Zastosowania[edytuj • edytuj kod]
Obok jedzenia, głównym zastosowaniem chrupek, jest możliwość użycia ich do budowania rozmaitych konstrukcji, jako tańszego zamiennika tradycyjnych klocków. W tym celu należy jedynie nieco zwilżyć je przed połączeniem, najlepiej własną śliną. Przy odrobinie cierpliwości a także odpowiednio dużym zapasie chrupek, można uzyskać w ten sposób naprawdę imponujące konstrukcje, o trwałości dorównującej amerykańskiemu budownictwu.
Chrupki w kulturze[edytuj • edytuj kod]
Zgodnie z najnowszymi odkryciami archeologów, Majowie wierzyli, że ludzkość powstała nie z kukurydzy a z kukurydzianych chrupek, sklejonych śliną boga Quetzalcoatla.
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
Przypisy
- ↑ choć te chipsy, które są z kukurydzy, również nazywa się chrupkami