Glutaminian sodu
Glutaminian sodu – biały proszek. Jego kod to E621[1]. Stosowany w zupkach chińskich czy innych szybkich potrawach jako polepszacz smaku. W stanie „surowym” jest ciężko dostępny. Powoduje śmierć. Statystycznie rzecz biorąc, każdy człowiek, który zażył glutaminian sodu, umarł. Być może radioaktywny.
Otrzymywanie glutaminianu sodu[edytuj • edytuj kod]
Tę substancję można uzyskać bardzo łatwo, lecz nie dostaniemy jej w sklepie. Wystarczy w wyniku hydrolizy kwasowej z śrutu poekstrakcyjnego zebrać kwas, a następnie otrzymamy palpitacje serca z powodu powikłań glutaminowych. Banalne.
Jest też inna opcja – biosynteza poprzez hodowlę bakterii Corynebacterium glutamicum, Brevibacterium divaricatum, Micrococcus glutamicus, Bacillus megatermium lub bakterii z rodzaju Microbacterium. To również nie powinno sprawić żadnych trudności. Jak możemy zauważyć, glutaminian sodu jest bardzo łatwy do wykonania z mamą, dwuletnim kuzynem, czy psem.
Szersze zastosowanie glutaminianu sodu[edytuj • edytuj kod]
- Dodawanie do jedzenia – podobno polepsza smak;
- Można użyć go do szpanowania przed kolegami, udając, że to koks;
- Sprawdzi się jako ULTRA proszek oślepiający II stopnia +7 do walki z wojownikami;
- Może służyć jako posypka na ciastka teściowej.
- Może być używany do zabawy przez małe dzieci.
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
Przypisy
- ↑ To już świadczy o tym, że coś jest nie tak. Nikt nie lubi tych substancji z E na początku
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny chemii. Jeżeli cierpisz na alkanolepsję – rozbuduj go.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.