Maczugi

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Monument ku pamięci Maczug o smaku majonezu domowego

Maczugi – legendarne chrupki, których powstanie miało niebagatelny wpływ na dalszy bieg historii III RP. Legenda głoski że do chrupków był dodawany proszek do prania.

Geneza

Wszystko zaczęło się od firmy Star Foods, największego sukcesu gospodarczego w historii Tomaszowa Mazowieckiego. Sztandarowym produktem tej firmy były chrupki Maczugi o smaku keczupowym i majonezowym, które wstrząsnęły polskim rynkiem chrupczanym i kubkami smakowymi konsumentów.

Maczugi majonezowe

Smak tych chrupków uważany jest dzisiaj za obłędny i owiany legendą, uważa się je powszechnie za najlepsze jakie w ogóle powstały.

Epaminontas Mitzalis, były właściciel firmy, po sprzedaży Star Foods nie mógł pogodzić się ze wstrzymaniem produkcji jego majonezowego specjału. Ostatnie pieniądze przeznaczył na młot pneumatyczny i udał się swoim samochodem do Ojcowskiego Parku Narodowego. Tam, po odnalezieniu samotnej skały przy drodze, zatrzymał swojego Poloneza Caro i za pomocą jego akumulatora zasilił młot i rozpoczął rzeźbienie.

W niecałe trzy dni dokonał niemożliwego i wykonał ten ogromy monument. Całość zwieńczyła złota tablica o wymiarach 20 x 50cm na blachowkrętach z wygrawerowanymi słowami:



Cquote2.svg

Pamięci smakowi, który zbudował pokolenie, człowiekowi, który stworzył ambrozję.
Cquote2.svg

Zobacz też