Miód
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 18:35, 11 gru 2015 autorstwa 83.9.145.209 (dyskusja) (→Rodzaje smacznego i pożywnego miodu)
Mjut
- Kubuś Puchatek o miodzie
Lodzio miodzio
- Ulubione powiedzonko Pingwina Skippera
Szablon:Tżółta, słodka, nieprzyjemnie lepka substancja produkowana przez pszczoły. Pozyskiwana jest przez mieszanie się pszczelich wydzielin z różnego rodzaju pyłami bądź pyłkami. Wykorzystywany w celach kulinarnych, eksperymentalnych, w budownictwie, drogownictwie, awiacji oraz przy produkcji osłon termicznych w NASA.
Rodzaje smacznego i pożywnego miodu
- Miód leśny – robiony przez pszczoły, które zapylały po Stumilowym Lesie – dlatego jego smak jest znany tylko i wyłącznie Kubusiowi Puchatkowi.
- Miód lipowy – przez laików zwany często lipnym, ze względu na walory smakowe i możliwość szybkiego zasłodzenia się nim i wypuszczenie więzionego w sobie pawia na wolność.
- Mjut gryczany – robiony z gryki, gorzko-słodki, mający kolor smażonego bambusa dwukrotnie przetrawionego przez nosorożca.
- Mjutspadziowy – miód wykonany z wydzielin mszyc i innych niewielkich robaczków. Smacznego!
- Mjut uszny – miód często wydobywany za pomocą patyczków, zakończonych watą. Ma gorzkawy smak, szczególnie lubiany jest przez dzieci.
- Mjut spoza UE – wyhodowany sztucznie, prawdopodobnie w ChRL. Niestety, nic nie wiemy o jego składzie, gdyż wszyscy jego testerzy zginęli w strasznych mękach.
- Mjut afrykański - Dzikusy zwą go homomiodo, wykorzystują w celach homoseksualnych. Bóg wie co jeszcze wymyślą..
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.