Paluszki rybne: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(drup)
(ilustracja)
Linia 1: Linia 1:
{{cytat|Dawno, dawno temu istniała piekielna maszyna pływająca po morzach i oceanach i obcinająca wszystkim rybom paluszki, które później trafiały do sklepów rybnych...|'''[[Madka]] opowiadająca dzieciom bajkę na dobranoc'''}}
{{cytat|Dawno, dawno temu istniała piekielna maszyna pływająca po morzach i oceanach i obcinająca wszystkim rybom paluszki, które później trafiały do sklepów rybnych...|'''[[Madka]] opowiadająca dzieciom bajkę na dobranoc'''}}
[[Plik:Fish Sticks (11833724893).jpg|300px|thumb|Paluszki powyrywane z dłoni rybnej]]

'''Paluszki rybne''' – ciekawe{{fakt}} [[Jedzenie|pożywienie]] o szerokiej gamie kształtów, sprzedawane w kolorowych paczuszkach w [[supermarket|hipermarketach]]. Często z dodatkiem groszku lub marchewki. Składają się z glutaminianu sodu, kwasku cytrynowego (regulator kwasowości), aromatów identycznych z naturalnymi, wypełniacza (cokolwiek to miałoby być) oraz śladowej ilości ryb, ośmiornic i [[Orzechy arachidowe|orzechów arachidowych]].
'''Paluszki rybne''' – ciekawe{{fakt}} [[Jedzenie|pożywienie]] o szerokiej gamie kształtów, sprzedawane w kolorowych paczuszkach w [[supermarket|hipermarketach]]. Często z dodatkiem groszku lub marchewki. Składają się z glutaminianu sodu, kwasku cytrynowego (regulator kwasowości), aromatów identycznych z naturalnymi, wypełniacza (cokolwiek to miałoby być) oraz śladowej ilości ryb, ośmiornic i [[Orzechy arachidowe|orzechów arachidowych]].



Wersja z 23:29, 17 mar 2019

Dawno, dawno temu istniała piekielna maszyna pływająca po morzach i oceanach i obcinająca wszystkim rybom paluszki, które później trafiały do sklepów rybnych...

Madka opowiadająca dzieciom bajkę na dobranoc
Paluszki powyrywane z dłoni rybnej

Paluszki rybne – ciekawe[potrzebne źródło] pożywienie o szerokiej gamie kształtów, sprzedawane w kolorowych paczuszkach w hipermarketach. Często z dodatkiem groszku lub marchewki. Składają się z glutaminianu sodu, kwasku cytrynowego (regulator kwasowości), aromatów identycznych z naturalnymi, wypełniacza (cokolwiek to miałoby być) oraz śladowej ilości ryb, ośmiornic i orzechów arachidowych.

Podobno w paluszkach rybnych jest 7% ryby, lecz takie informacje nie były jeszcze potwierdzone. Oficjalnie zawierają jej jedynie 2%.


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.