Pierogi: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M |
|||
Linia 5: | Linia 5: | ||
{{t}} stara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego [[Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich|Związku Radzieckiego]], we Włoszech i w dalekiej [[Azja|Azji]], gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt. |
{{t}} stara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego [[Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich|Związku Radzieckiego]], we Włoszech i w dalekiej [[Azja|Azji]], gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt. |
||
Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią, obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, karpia po żydowsku, ryby po grecku i sznycla wiedeńskiego, trzon [[kuchnia polska|polskiej kuchni]]. |
Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią, obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, karpia po żydowsku, ryby po grecku i hehe sznycla wiedeńskiego, trzon [[kuchnia polska|polskiej kuchni]]. |
||
{{stub|kuch}} |
{{stub|kuch}} |
Wersja z 21:57, 29 gru 2014
Magda, gotuj pierogi,
kiedy nie ma mąki...
A Magda – do miasta,
po mąkę do ciasta,
Magda, gotuj pierogi!
- Przyśpiewka ludowa
Jaa Koochaam pieeroogii
- Zespół Tył Ulica Chłopcy o pierogach
Ślimak wystaw rogi, dam ci sera na pierogi
- Zespół Abrakadabra o pierogach i ślimaku
Szablon:T stara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego Związku Radzieckiego, we Włoszech i w dalekiej Azji, gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.
Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią, obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, karpia po żydowsku, ryby po grecku i hehe sznycla wiedeńskiego, trzon polskiej kuchni.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.