Pierogi: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa 46.204.244.140; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Bartd94.)
Znacznik: rewert
M
Znacznik: edytor źródłowy
Linia 5: Linia 5:
{{t}} stara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego [[Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich|Związku Radzieckiego]], we Włoszech i w dalekiej [[Azja|Azji]], gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.
{{t}} stara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego [[Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich|Związku Radzieckiego]], we Włoszech i w dalekiej [[Azja|Azji]], gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.


Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią, obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, karpia po żydowsku, ryby po grecku i sznycla wiedeńskiego, trzon [[kuchnia polska|polskiej kuchni]].
Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią, obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, karpia po żydowsku, ryby po grecku i sznycla wiedeńskiego, trzon [[kuchnia polska|<b>polskiej</b> kuchni]].


{{stub|kuch}}
{{stub|kuch}}

Wersja z 15:00, 14 lut 2016

Pierogi przed trafieniem na stoły przechodzą rygorystyczne testy wytrzymałościowe

Magda, gotuj pierogi,
kiedy nie ma mąki...
A Magda – do miasta,
po mąkę do ciasta,
Magda, gotuj pierogi!

Przyśpiewka ludowa

Jaa Koochaam pieeroogii

Zespół Tył Ulica Chłopcy o pierogach

Ślimak wystaw rogi, dam ci sera na pierogi

Zespół Abrakadabra o pierogach i ślimaku

Szablon:T stara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego Związku Radzieckiego, we Włoszech i w dalekiej Azji, gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.

Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią, obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, karpia po żydowsku, ryby po grecku i sznycla wiedeńskiego, trzon polskiej kuchni.


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.