Pierogi: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (→‎top: bot wprowadza drobne poprawki)
Znacznik: przez API
M (pierogi z grzybami)
Znacznik: edytor źródłowy
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:Petarda.JPG|thumb|200px|Pierogi przed trafieniem na stoły przechodzą rygorystyczne testy wytrzymałościowe]]
[[Plik:Petarda.JPG|thumb|200px|Pierogi przed trafieniem na stoły przechodzą rygorystyczne testy wytrzymałościowe]]
[[Plik:Pierogi z grzybami.jpg|thumb]]
{{cytat|Maryna, gotuj '''pierogi'''<br />O mój Wojtku drogi<br />Kiedy ni mam syra<br />A Wojtek do miasta po syrek do ciasta<br />Maryna, gotuj '''pierogi'''|Zespół Wańka Wstańka & The Ludojades w pieśńi o Marynie co '''pierogów''' gotować nie umiała przez co kijem po plecach postała}}
{{cytat|Maryna, gotuj '''pierogi'''<br />O mój Wojtku drogi<br />Kiedy ni mam syra<br />A Wojtek do miasta po syrek do ciasta<br />Maryna, gotuj '''pierogi'''|Zespół Wańka Wstańka & The Ludojades w pieśńi o Marynie co '''pierogów''' gotować nie umiała przez co kijem po plecach postała}}
{{cytat|Jaa Koochaam '''pierogi'''|Zespół Tył Ulica Chłopcy o '''pierogach'''}}
{{cytat|Jaa Koochaam '''pierogi'''|Zespół Tył Ulica Chłopcy o '''pierogach'''}}

Wersja z 10:40, 23 cze 2017

Pierogi przed trafieniem na stoły przechodzą rygorystyczne testy wytrzymałościowe

Maryna, gotuj pierogi
O mój Wojtku drogi
Kiedy ni mam syra
A Wojtek do miasta po syrek do ciasta
Maryna, gotuj pierogi

Zespół Wańka Wstańka & The Ludojades w pieśńi o Marynie co pierogów gotować nie umiała przez co kijem po plecach postała

Jaa Koochaam pierogi

Zespół Tył Ulica Chłopcy o pierogach

Ślimak wystaw rogi, dam ci sera na pierogi

Zespół Abrakadabra o pierogach i ślimaku

Pierogi – stara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego Związku Radzieckiego, we Włoszech i w dalekiej Azji, gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.

Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią, obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, karpia po żydowsku, ryby po grecku i sznycla wiedeńskiego, trzon polskiej kuchni.


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.