Pierogi: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (→top: bot wprowadza drobne poprawki) Znacznik: przez API |
Kompowiec2 (dyskusja • edycje) M (pierogi z grzybami) Znacznik: edytor źródłowy |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Petarda.JPG|thumb|200px|Pierogi przed trafieniem na stoły przechodzą rygorystyczne testy wytrzymałościowe]] |
[[Plik:Petarda.JPG|thumb|200px|Pierogi przed trafieniem na stoły przechodzą rygorystyczne testy wytrzymałościowe]] |
||
[[Plik:Pierogi z grzybami.jpg|thumb]] |
|||
{{cytat|Maryna, gotuj '''pierogi'''<br />O mój Wojtku drogi<br />Kiedy ni mam syra<br />A Wojtek do miasta po syrek do ciasta<br />Maryna, gotuj '''pierogi'''|Zespół Wańka Wstańka & The Ludojades w pieśńi o Marynie co '''pierogów''' gotować nie umiała przez co kijem po plecach postała}} |
{{cytat|Maryna, gotuj '''pierogi'''<br />O mój Wojtku drogi<br />Kiedy ni mam syra<br />A Wojtek do miasta po syrek do ciasta<br />Maryna, gotuj '''pierogi'''|Zespół Wańka Wstańka & The Ludojades w pieśńi o Marynie co '''pierogów''' gotować nie umiała przez co kijem po plecach postała}} |
||
{{cytat|Jaa Koochaam '''pierogi'''|Zespół Tył Ulica Chłopcy o '''pierogach'''}} |
{{cytat|Jaa Koochaam '''pierogi'''|Zespół Tył Ulica Chłopcy o '''pierogach'''}} |
Wersja z 10:40, 23 cze 2017
Maryna, gotuj pierogi
O mój Wojtku drogi
Kiedy ni mam syra
A Wojtek do miasta po syrek do ciasta
Maryna, gotuj pierogi
- Zespół Wańka Wstańka & The Ludojades w pieśńi o Marynie co pierogów gotować nie umiała przez co kijem po plecach postała
Jaa Koochaam pierogi
- Zespół Tył Ulica Chłopcy o pierogach
Ślimak wystaw rogi, dam ci sera na pierogi
- Zespół Abrakadabra o pierogach i ślimaku
Pierogi – stara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego Związku Radzieckiego, we Włoszech i w dalekiej Azji, gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.
Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią, obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, karpia po żydowsku, ryby po grecku i sznycla wiedeńskiego, trzon polskiej kuchni.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.