Rodzynki: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (dr.)
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa 83.10.187.69; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Kalejdoskop.)
Znacznik: rewert
 
(Nie pokazano 37 wersji utworzonych przez 28 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
{{cytat|- Z czego robi się '''rodzynki'''?<br> – Z niczego, '''rodzynki''' rosną na krzakach!|Sugestia pewnego doświadczonego młodzieńca}}
[[Grafika:lion_baton.jpg|thumb|right|Batonik Lion już niedługo z rodzynkami]]
{{cytat|'''Rodzynek''' – stroskane winogrono.|[[Julian Tuwim]] o '''rodzynkach'''}}
[[Grafika:Puke.jpg|thumb|right|A tato mówił Jasiowi by niekradł rodzynek dla [[teściowa|teściowej]]]]
'''Rodzynki''' – drobne obiekty, pozyskiwane są z ciast i ciastek. Gdy zostaną zjedzone, trzeba iść do sklepu po ciasto, a następnie wydłubać z ciasta rodzynki. No, tylko co z ciastem?
'''Rodzynki''' – to u kuzynki. Drobne obiekty, pozyskiwane są z ciast i ciastek. Gdy zostaną zjedzone, trzeba iść do sklepu po ciasto, a następnie wydłubać z ciasta rodzynki. No, tylko co z ciastem?


==Rodzaje rodzynek==
== Rodzaje rodzynków ==
* zwykłe, zasuszone
* zwykłe, zasuszone
* rydzynki (produkowane przez... No nie! Znowu przez [[Tadeusz Rydzyk|niego]]!
* niestrawione
* do karabinu
* do karabinu
* trutko-rodzynki dla teściowej
* rodzynki jako trutka dla teściowej


== Zobacz też ==
{{stubkuch}}
* [[bakalie]]


{{Stub|kuch}}
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]
{{Jedzenie}}

[[Kategoria:Owoce]]

Aktualna wersja na dzień 14:58, 1 sty 2023

- Z czego robi się rodzynki?
– Z niczego, rodzynki rosną na krzakach!

Sugestia pewnego doświadczonego młodzieńca

Rodzynek – stroskane winogrono.

Julian Tuwim o rodzynkach

Rodzynki – to u kuzynki. Drobne obiekty, pozyskiwane są z ciast i ciastek. Gdy zostaną zjedzone, trzeba iść do sklepu po ciasto, a następnie wydłubać z ciasta rodzynki. No, tylko co z ciastem?

Rodzaje rodzynków[edytuj • edytuj kod]

  • zwykłe, zasuszone
  • do karabinu
  • rodzynki jako trutka dla teściowej

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.