Sałata

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru

Za sałatą!

Mama o Danio

Szablon:T zielone, liściaste warzywo jednoroczne, uwielbiane szczególnie przez osoby skrupulatnie liczące kalorie i lubiące kolor zielony. Przypomina kapustę, ale z kapustą kanapki są niedobre. Często można znaleźć w niej różnego rodzaju robaki. Sałata sprzyja osobom odchudzającym się mających problemy z wypuszczeniem gazów. Kiedyś była dodawana do fastfoodów, ale gdy zauważono, że przez nią popularność junk fooda spada, wyrzucili ją. Jest bardzo bogata w witaminy, np. E334, E678, E942 oraz – bardzo ważny dla zdrowia i zachowania kondycji fizycznej – ołów. Najbardziej bogata w ołów jest sałata przydrożna, która wyjada go ze spalin samochodowych. W wiosennej sałacie występują także, konieczne do utrzymania dobrej odporności immunologicznej, pestycydy – głównie DDT, cyjanowodór oraz Cyklon B. Z ciekawostek należy wspomnieć, że to właśnie za sałatą chowa się Danio – odwieczny wróg Małego Głoda.

Popularne gatunki sałaty

  • Szablon:T sałata z lodu, o smaku lodu, ewentualnie lód o smaku sałaty
  • sałata masłowa
  • Szablon:T ma najdłuższe i najtwardsze liście ze wszystkich sałat, może osiągać do 40 cm wysokości (prawdopodobnie to w niej – a nie w kapuście – znaleźli Cię rodzice)
  • Szablon:T znana z baśni pt. „Roszpunka”


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.