Wodzionka: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Józef Piłsudski. Autor wycofanej wersji to 87.207.51.189.)
Linia 2: Linia 2:
{{t}}zupa, której składnikami są czerstwy chleb, najlepiej podpieczony (grzanki), ząbek czosnku, łyżka smalcu ze skwarkami i wrzątek. Koniecznie maggi i pieprz do smaku. Potrawa ta jest specyficzna dla [[Śląsk|regionu śląskiego]]; u naszych południowych sąsiadów nazwana czosnkowa podawana w chlebie z surowym jajkiem.
{{t}}zupa, której składnikami są czerstwy chleb, najlepiej podpieczony (grzanki), ząbek czosnku, łyżka smalcu ze skwarkami i wrzątek. Koniecznie maggi i pieprz do smaku. Potrawa ta jest specyficzna dla [[Śląsk|regionu śląskiego]]; u naszych południowych sąsiadów nazwana czosnkowa podawana w chlebie z surowym jajkiem.


Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki. Do dziś idealna potrawa na zimowe dni. Gorole jej nie znają, ale aby nie być gorszymi zajadają się zalewajką (to dopiero syf). Śląskie potrawy to także żur i sztandarowa rolada z kluskami i modra (niebieska) kapusta.
Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki. Do dziś idealna potrawa na zimowe dni. Gorole jej nie znają, ale aby nie być gorszymi zajadają się zalewajką . Śląskie potrawy to także żur i sztandarowa rolada z kluskami i modra (niebieska) kapusta. KOCHAM ZALEWAJKE


{{stub|kuch}}
{{stub|kuch}}

Wersja z 12:31, 17 cze 2014

250px|right|thumb|Gotowanie wodzionki – film instruktażowy Szablon:Tzupa, której składnikami są czerstwy chleb, najlepiej podpieczony (grzanki), ząbek czosnku, łyżka smalcu ze skwarkami i wrzątek. Koniecznie maggi i pieprz do smaku. Potrawa ta jest specyficzna dla regionu śląskiego; u naszych południowych sąsiadów nazwana czosnkowa podawana w chlebie z surowym jajkiem.

Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki. Do dziś idealna potrawa na zimowe dni. Gorole jej nie znają, ale aby nie być gorszymi zajadają się zalewajką . Śląskie potrawy to także żur i sztandarowa rolada z kluskami i modra (niebieska) kapusta. KOCHAM ZALEWAJKE


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.