Wodzionka: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Znaczniki: rewert edytor źródłowy
Znacznik: edytor źródłowy
Linia 1: Linia 1:
"''wodzionka suchy chleb i wody szklonka, wodzionka najlepsza z polskich zup"''
~Mam talent
[[Plik:Wodziooonka|250px|right|thumb|Gotowanie wodzionki – film instruktażowy]]
[[Plik:Wodziooonka|250px|right|thumb|Gotowanie wodzionki – film instruktażowy]]
{{t}} zupa, której składnikami są czerstwy chleb, najlepiej podpieczony (grzanki), ząbek czosnku, łyżka smalcu ze skwarkami i wrzątek. Koniecznie maggi i pieprz do smaku. Potrawa ta jest specyficzna dla [[Śląsk|regionu śląskiego]]; u naszych południowych sąsiadów nazwana czosnkowa podawana w chlebie z surowym jajkiem.
{{t}} zupa, której składnikami są czerstwy chleb, najlepiej podpieczony (grzanki), ząbek czosnku, łyżka smalcu ze skwarkami i wrzątek. Koniecznie maggi i pieprz do smaku. Potrawa ta jest specyficzna dla [[Śląsk|regionu śląskiego]]; u naszych południowych sąsiadów nazwana czosnkowa podawana w chlebie z surowym jajkiem.

Wersja z 13:41, 30 sty 2016

"wodzionka suchy chleb i wody szklonka, wodzionka najlepsza z polskich zup" ~Mam talent

Plik:Wodziooonka
Gotowanie wodzionki – film instruktażowy

Szablon:T zupa, której składnikami są czerstwy chleb, najlepiej podpieczony (grzanki), ząbek czosnku, łyżka smalcu ze skwarkami i wrzątek. Koniecznie maggi i pieprz do smaku. Potrawa ta jest specyficzna dla regionu śląskiego; u naszych południowych sąsiadów nazwana czosnkowa podawana w chlebie z surowym jajkiem.

Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki. Jest to spowodowane faktem, iż woda przenika przez praślunski wungiel, co zapewnia zupce unikatowy smak i kolor. Do dziś idealna potrawa na zimowe dni. Gorole jej nie znają, ale aby nie być gorszymi zajadają się zalewajką. Śląskie potrawy to także żur i sztandarowa rolada z kluskami i modra (niebieska) kapusta.


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.