Wodzionka: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa 89.70.190.216; przywrócono ostatnią wersję autorstwa 85.222.84.15.)
 
(Nie pokazano 12 wersji utworzonych przez 10 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
{{Cytat|To najlepsza z wszystkich ślunskich zup!|Mądrość ludowa}}
[[Plik:Wodziooonka|250px|right|thumb|Gotowanie wodzionki – film instruktażowy]]
{{Youtube|97UQeTOfuHw|width=300|Gotowanie wodzionki – film instruktażowy}}
{{t}} zupa, której składnikami są czerstwy chleb, najlepiej podpieczony (grzanki), ząbek czosnku, łyżka smalcu ze skwarkami i wrzątek. Koniecznie maggi i pieprz do smaku. Potrawa ta jest specyficzna dla [[Śląsk|regionu śląskiego]]; u naszych południowych sąsiadów nazwana czosnkowa podawana w chlebie z surowym jajkiem.
'''Wodzionka''' – zupa, której składnikami są czerstwy chleb, najlepiej podpieczony (grzanki), ząbek czosnku, łyżka smalcu ze skwarkami i wrzątek. Koniecznie maggi i pieprz do smaku. Potrawa ta jest specyficzna dla [[Śląsk|regionu śląskiego]]; u naszych południowych sąsiadów nazwana czosnkowa podawana w chlebie z surowym jajkiem.


Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki. Jest to spowodowane faktem, iż woda przenika przez praślunski wungiel, co zapewnia zupce unikatowy smak i kolor. Do dziś idealna potrawa na zimowe dni. Gorole jej nie znają, ale aby nie być gorszymi zajadają się zalewajką. Śląskie potrawy to także żur i sztandarowa rolada z kluskami i modra (niebieska) kapusta.
Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na [[Śląsk]]u można osiągnąć idealny smak wodzionki. Jest to spowodowane faktem, iż woda przenika przez praślunski wungiel, co zapewnia zupce unikatowy smak i kolor. Do dziś idealna potrawa na zimowe dni. Gorole jej nie znają, ale aby nie być gorszymi zajadają się [[Zalewajka|zalewajką]]. Śląskie potrawy to także żur i sztandarowa rolada z kluskami i modra (niebieska) kapusta.

== Zobacz też ==
* [[eintopf]]
* [[zalewajka]]


{{stub|kuch}}
{{stub|kuch}}
Linia 9: Linia 14:
[[Kategoria:Zupy i sosy]]
[[Kategoria:Zupy i sosy]]
[[Kategoria:Śląsk]]
[[Kategoria:Śląsk]]
[[Kategoria:Kuchnia regionalna]]

Aktualna wersja na dzień 00:45, 29 sie 2021

To najlepsza z wszystkich ślunskich zup!

Mądrość ludowa
Gotowanie wodzionki – film instruktażowy

Wodzionka – zupa, której składnikami są czerstwy chleb, najlepiej podpieczony (grzanki), ząbek czosnku, łyżka smalcu ze skwarkami i wrzątek. Koniecznie maggi i pieprz do smaku. Potrawa ta jest specyficzna dla regionu śląskiego; u naszych południowych sąsiadów nazwana czosnkowa podawana w chlebie z surowym jajkiem.

Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki. Jest to spowodowane faktem, iż woda przenika przez praślunski wungiel, co zapewnia zupce unikatowy smak i kolor. Do dziś idealna potrawa na zimowe dni. Gorole jej nie znają, ale aby nie być gorszymi zajadają się zalewajką. Śląskie potrawy to także żur i sztandarowa rolada z kluskami i modra (niebieska) kapusta.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.