Chleb ze smalcem: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (!!!) Znacznik: edytor źródłowy |
M Znacznik: edytor źródłowy |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:smalec chleb.jpg|thumb|200px|Chcesz gryza?]] |
[[Plik:smalec chleb.jpg|thumb|200px|Chcesz gryza?]] |
||
{{cytat|Kolejny dzień przynosi nam '''chleb ze smalcem'''.|[[Grupa Operacyjna]] o ulubionej potrawie}} |
{{cytat|Kolejny dzień przynosi nam '''chleb ze smalcem'''.|[[Grupa Operacyjna]] o ulubionej potrawie}} |
||
'''Chleb ze smalcem''' – prawdziwa potrawa narodowa [[Polacy|Polaków]]. Spożywany zwłaszcza przez ludność z [[Wieś|terenów wiejskich]]. Wykonanie tego dania jest bardzo łatwe, a mimo to jest ono pyszne. |
|||
== Jak to zrobić? == |
== Jak to zrobić? == |
||
[[Plik:Smalec.png|thumb|300px|''Biedactwo'' |
[[Plik:Smalec.png|thumb|300px|''Biedactwo'', powiadasz…]] |
||
=== Składniki === |
=== Składniki === |
||
Aby wykonać tę potrawę potrzebne są następujące składniki: |
Aby wykonać tę potrawę potrzebne są następujące składniki: |
||
* [[ |
* [[Chleb]] – najlepiej krojony, wtedy będzie mniejsze prawdopodobieństwo, że utniesz sobie palce; |
||
* [[ |
* [[Smalec]] – jakikolwiek, byleby był w stałym stanie skupienia<ref>Plazma też może być</ref>; |
||
* [[ |
* [[Nóż]]; |
||
* |
* Przyprawy do smaku. |
||
=== Przygotowanie === |
=== Przygotowanie === |
||
# Jeśli chleb jest niekrojony, należy podzielić go na kromki. Jeśli jest krojony, przejdź do punktu 4. |
# Jeśli chleb jest niekrojony, należy podzielić go na kromki. Jeśli jest krojony, przejdź do punktu 4. |
||
# Aby pokroić pieczywo weź nóż do chleba i podziab je na plasterki. Uważaj na palce! |
# Aby pokroić pieczywo, weź nóż do chleba i podziab je na plasterki. Uważaj na palce! |
||
# A nie mówiłam! Leć szybko po wodę utlenioną i plastry. |
# A nie mówiłam?! Leć szybko po wodę utlenioną i plastry. |
||
# Otwórz opakowanie, w którym jest smalec i rozsmaruj go po kromkach. |
# Otwórz opakowanie, w którym jest smalec i rozsmaruj go po kromkach. |
||
# Posyp kanapki solą, [[pieprz]]em, szafranem, cynamonem. |
# Posyp kanapki solą, [[pieprz]]em, szafranem, cynamonem. |
||
Linia 22: | Linia 23: | ||
== Odmiany chleba ze smalcem == |
== Odmiany chleba ze smalcem == |
||
Oprócz klasycznego chleba ze smalcem przez lata wykształciły się różne odmiany tego dania np.: |
Oprócz klasycznego chleba ze smalcem przez lata wykształciły się różne odmiany tego dania np.: |
||
* |
* '''Chleb ze smalcem i [[Cebula|cebulą]]''' – najbardziej znana odmiana; |
||
* |
* '''Chleb ze smalcem i ze szczypiorkiem''' – delikatniejsza wersja tej powyżej; |
||
* |
* '''Chleb ze smalcem i z ogórkiem''' – dobre i z kiszonymi, i z tymi świeżymi; |
||
* |
* '''Chleb ze smalcem i szynką''' – popularny, gdy skończy się [[masło]]; |
||
* |
* '''Chleb ze smalcem i skwarkami''' – tylko dla wtajemniczonych; |
||
* |
* '''Chleb ze smalcem i z miodem''' – jak kto lubi… |
||
== Popularność == |
== Popularność == |
||
Z racji swojej prostoty i niewysokiej ceny chleb ze smalcem jest bardzo popularną potrawą, nawet w dzisiejszej cywilizacji, gdzie dominują fast |
Z racji swojej prostoty i niewysokiej ceny, chleb ze smalcem jest bardzo popularną potrawą, nawet w dzisiejszej cywilizacji, gdzie dominują [[fast food]]y. Najczęściej jest konsumowany na terenach wiejskich, w melinach i skansenach. Jednak jeszcze 30–40 lat temu chleb ze smalcem<ref>Zawinięty w „Trybunę Ludu”</ref> był podstawowym drugim śniadaniem w szkołach. |
||
{{przypisy}} |
{{przypisy}} |
||
{{jedzenie}} |
|||
[[Kategoria:Potrawy]] |
[[Kategoria:Potrawy]] |
Wersja z 21:16, 18 lis 2015
Kolejny dzień przynosi nam chleb ze smalcem.
- Grupa Operacyjna o ulubionej potrawie
Chleb ze smalcem – prawdziwa potrawa narodowa Polaków. Spożywany zwłaszcza przez ludność z terenów wiejskich. Wykonanie tego dania jest bardzo łatwe, a mimo to jest ono pyszne.
Jak to zrobić?
Składniki
Aby wykonać tę potrawę potrzebne są następujące składniki:
- Chleb – najlepiej krojony, wtedy będzie mniejsze prawdopodobieństwo, że utniesz sobie palce;
- Smalec – jakikolwiek, byleby był w stałym stanie skupienia[1];
- Nóż;
- Przyprawy do smaku.
Przygotowanie
- Jeśli chleb jest niekrojony, należy podzielić go na kromki. Jeśli jest krojony, przejdź do punktu 4.
- Aby pokroić pieczywo, weź nóż do chleba i podziab je na plasterki. Uważaj na palce!
- A nie mówiłam?! Leć szybko po wodę utlenioną i plastry.
- Otwórz opakowanie, w którym jest smalec i rozsmaruj go po kromkach.
- Posyp kanapki solą, pieprzem, szafranem, cynamonem.
- Delektuj się smakiem swojego własnego chleba ze smalcem!
Odmiany chleba ze smalcem
Oprócz klasycznego chleba ze smalcem przez lata wykształciły się różne odmiany tego dania np.:
- Chleb ze smalcem i cebulą – najbardziej znana odmiana;
- Chleb ze smalcem i ze szczypiorkiem – delikatniejsza wersja tej powyżej;
- Chleb ze smalcem i z ogórkiem – dobre i z kiszonymi, i z tymi świeżymi;
- Chleb ze smalcem i szynką – popularny, gdy skończy się masło;
- Chleb ze smalcem i skwarkami – tylko dla wtajemniczonych;
- Chleb ze smalcem i z miodem – jak kto lubi…
Popularność
Z racji swojej prostoty i niewysokiej ceny, chleb ze smalcem jest bardzo popularną potrawą, nawet w dzisiejszej cywilizacji, gdzie dominują fast foody. Najczęściej jest konsumowany na terenach wiejskich, w melinach i skansenach. Jednak jeszcze 30–40 lat temu chleb ze smalcem[2] był podstawowym drugim śniadaniem w szkołach.