Pierogi: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Znaczniki: przez API skórka mobilna |
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa 46.204.244.140; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Bartd94.) Znacznik: rewert |
||
Linia 6: | Linia 6: | ||
Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią, obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, karpia po żydowsku, ryby po grecku i sznycla wiedeńskiego, trzon [[kuchnia polska|polskiej kuchni]]. |
Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią, obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, karpia po żydowsku, ryby po grecku i sznycla wiedeńskiego, trzon [[kuchnia polska|polskiej kuchni]]. |
||
Pierogi są zbudowane z 2 charakterystycznych części. Pierwsza to farsz zrobiony z [[ser|sera typu twaróg]](Widziano także modele z [[serek wiejski|serkiem wiejskim]]).Druga część to pokrywa która jest zrobiona z [[mąka|tego fajnego białego]] i innych gówien. Pokrywa ta przybiera kształt półksiężyca. Ma ona symbolizować że zajebistość ich jest wieczna |
|||
{{stub|kuch}} |
{{stub|kuch}} |
Wersja z 19:49, 27 gru 2015
Magda, gotuj pierogi,
kiedy nie ma mąki...
A Magda – do miasta,
po mąkę do ciasta,
Magda, gotuj pierogi!
- Przyśpiewka ludowa
Jaa Koochaam pieeroogii
- Zespół Tył Ulica Chłopcy o pierogach
Ślimak wystaw rogi, dam ci sera na pierogi
- Zespół Abrakadabra o pierogach i ślimaku
Szablon:T stara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego Związku Radzieckiego, we Włoszech i w dalekiej Azji, gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.
Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią, obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, karpia po żydowsku, ryby po grecku i sznycla wiedeńskiego, trzon polskiej kuchni.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.