Maczugi: Różnice pomiędzy wersjami
Ostrzyciel (dyskusja • edycje) M (łociepan, redakcja) |
Ostrzyciel (dyskusja • edycje) M |
||
Linia 16: | Linia 16: | ||
* [[chipsy]] |
* [[chipsy]] |
||
* [[chrupki]] |
* [[chrupki]] |
||
{{jedzenie}} |
|||
[[Kategoria:Przekąski]] |
[[Kategoria:Przekąski]] |
Wersja z 19:59, 1 cze 2020
Maczugi – legendarne chrupki, których powstanie miało niebagatelny wpływ na dalszy bieg historii III RP.
Geneza
Wszystko zaczęło się od firmy Star Foods, największego sukcesu gospodarczego w historii Tomaszowa Mazowieckiego. Sztandarowym produktem tej firmy były chrupki Maczugi o smaku keczupowym i majonezowym, które wstrząsnęły polskim rynkiem chrupczanym i kubkami smakowymi konsumentów.
Maczugi majonezowe
Smak tych chrupków uważany jest dzisiaj za obłędny i owiany legendą, uważa się je powszechnie za najlepsze jakie w ogóle powstały.
Epaminontas Mitzalis, były właściciel firmy, po sprzedaży Star Foods nie mógł pogodzić się ze wstrzymaniem produkcji jego majonezowego specjału. Ostatnie pieniądze przeznaczył na młot pneumatyczny i udał się swoim samochodem do Ojcowskiego Parku Narodowego. Tam, po odnalezieniu samotnej skały przy drodze, zatrzymał swojego Poloneza Caro i za pomocą jego akumulatora zasilił młot i rozpoczął rzeźbienie.
W niecałe trzy dni dokonał niemożliwego i wykonał ten ogromy monument. Całość zwieńczyła złota tablica o wymiarach 20 x 50cm na blachowkrętach z wygrawerowanymi słowami:
Pamięci smakowi, który zbudował pokolenie, człowiekowi, który stworzył ambrozję. |