Pyzy drożdżowe: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
 
Linia 15: Linia 15:
{{Jedzenie}}
{{Jedzenie}}
[[Kategoria:Kuchnia regionalna]]
[[Kategoria:Kuchnia regionalna]]
[[Kategoria:Kuchnia polska]]

Aktualna wersja na dzień 13:06, 10 maj 2021

Potrawa ze szmaty

Pyzy drożdżowe – przez profanów zwane niekiedy pampuchy – potrawa z mąki, drożdży i czegoś jeszcze, przygotowywana w makiaweliczny sposób w garnku nad (!!!) wodą. Spożywana głównie w Wielkopolsce i niektórych częściach Mazowsza. Podaje się je z sosem mięsnym. Jest jedyną potrawą, do przyrządzania której konieczna jest szmata (i nie chodzi tu bynajmniej o Gazetę Polską czy inną Wybiórczą).

Pyzy a pyzy[edytuj • edytuj kod]

Pyzy drożdżowe nie mają nic wspólnego z pyzami ziemniaczanymi i, w przeciwieństwie do niech, nie zawierają mięsa (pyzy ziemniaczane tak naprawdę też go nie zawierają, ale o tym wiedzą jedynie producenci i niewielkie grono wtajemniczonych). Jeśli ktoś będzie wam wmawiał, że jedyne pyzy to te z ziemniaków, to znak, że ta osoba pracuje dla wrogich ośrodków dywersyjnych i jej zadaniem jest przekabacenie cię na stronę słuchaczy jedynej słusznej rozgłośni.

Tajny przepis na pyzy[edytuj • edytuj kod]

Potrzebna będzie mąka, drożdże (w Poznaniu będą to młodzie), woda, jajko, sól, czyli generalnie niewiele (spodziewaliście się po skąpych poznaniakach jakiejś drogiej potrawy? naprawdę?) i to wszystko należy wymieszać i postawić do wyrośnięcia., Gdy ciasto podwoi swoją objętość (tak na oko), należy z niego wyrobić coś podobnego do bułek. W tak zwanym międzyczasie bierzemy (czysty) garnek o dużym obwodzie i gotujemy w nim monotlenek diwodoru, uważając, by się nie przypalił. Gdy zawartość zaczyna wrzeć, bierzemy czystą szmatę i owijamy nią garnek. Następnie wykładamy wyrośnięte pyzy i garnek przykrywamy pokrywką, a jeszcze lepiej, szklanym kloszem. Istnieją szkoły, które twierdzą, że pyz nie wolno przykrywać i są w stanie pobić tych, którzy twierdzą inaczej.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]