Zupa: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(dodano przykładowy przepis przygotowania) |
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa 37.73.100.117; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Ryk2.) Znacznik: rewert |
||
(Nie pokazano 83 wersji utworzonych przez 53 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik: |
[[Plik:Erbswurst-1.jpg|thumb|300px|Tradycyjna niemiecka zupa z walca]] |
||
[[Plik:Kremzpory jpg 750x750 q85.jpg|200px|thumb|A może chodziło im o krem ściągający pory?]] |
|||
⚫ | |||
[[Plik:DogPot.jpg|200px|thumb|Chińska odpowiedź na [[rosół]]]] |
|||
⚫ | |||
==Charakterystyka zupy== |
== Charakterystyka zupy == |
||
Środowiskiem naturalnym zupy są garnki, kuchnia, podłoga |
Środowiskiem naturalnym zupy są garnki, kuchnia, podłoga (co się często zdarza) i sobotnie obiadki u babci. Prócz różnobarwnych cieczy w zupie można znaleźć makaron, ryż, mięso i wygrzebywane na bok warzywa. Zupę najczęściej spożywa się [[Łyżka|łyżką]], bo [[widelec]] przecieka. |
||
⚫ | |||
==Przykładowy przepis== |
|||
⚫ | |||
Zalety zupy: pożywna, niedroga, łatwa dostępność składników, prosta i szybka w przygotowaniu i w konsumpcji. |
|||
⚫ | |||
1. Przygotować pusty (najlepiej choć niekoniecznie) garnek (opcja preferowana), rondel, patelnię, kubek lub jakikolwiek inny pojemnik. |
|||
⚫ | |||
2. Zdjąć spodnie, tudzież bieliznę jeśli się takową posiada. (można pominąć choć trudniej będzie wykonać w takim wypadku pkt 3.) |
|||
⚫ | |||
3. Nasrać do elementu wymienionego w punkcie 1 według preferowanej przez siebie ilości zupy planowanej do pozyskania i spożycia. (ELEMENT NAJWAŻNIEJSZY - NIE MOŻNA POMINĄĆ, INACZEJ ZUPA STRACI WSZELKIE WARTOŚCI SMAKOWE I ODŻYWCZE) |
|||
⚫ | |||
4. Produkt uzyskany w procesie opisanym w punkcie 3 wywalić na talerz. |
|||
⚫ | |||
5. Zjeść zupę uzyskaną w punkcie 4 - smacznego. |
|||
* [[Przesolona zupa|Zupa z Wieliczki]]; |
|||
(UWAGA, MOŻLIWE JEST POMINIĘCIE PKT 1, 2 ORAZ 4 ALE POWODUJE TO UTRATĘ WALORÓW SMAKOWYCH ZUPY ORAZ NIEKTÓRYCH WARTOŚCI ODŻYWCZYCH, POMINIĘCIE PKT 3 POWODUJE UTRATĘ WSZELKICH WALORÓW UŻYTKOWO-KONSUMPCYJNYCH ZUPY) |
|||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
* [[Flaki]]; |
|||
⚫ | |||
* Aż-mi-się-chce-wymiotować – wrzucamy do garnka wszystko co mamy w zasięgu ognia, wybucha bomba biologiczna i po zjedzeniu zupy toniemy w wymiocinach; |
|||
* Grzybowa (preferujemy grzybki halucynki), można też włożyć [[noga|nogi]] do miski z wodą; |
|||
* Ogórkowa; |
|||
* Rosioł – rosół, z tym że zamiast [[Kura|kuraka]] dajemy [[Osioł|osła]]; |
|||
* Zupa Romana – gwiazda telewizyjna Amino; |
|||
* Zupa z [[Biedronka|biedronki]]. |
|||
* Grochówka; |
|||
* Grochówka extra – połączenie grochówki z zupą „przegląd tygodnia”; |
|||
* Gorący Kubek® Knorr. |
|||
== Zobacz też == |
|||
* [[obiad]] |
|||
* [[zupka chińska]] |
|||
* [[barszcz]] |
|||
* [[grochówka]] |
|||
* [[zupa pomidorowa]] |
|||
{{stub|kuch}} |
|||
⚫ | |||
{{Jedzenie}} |
|||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
[[en:Soup]] |
|||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
{{stubkuch}} |
|||
⚫ |
Aktualna wersja na dzień 22:16, 25 gru 2023
Zupa – bliżej nieokreślona ciecz (w skrajnych przypadkach ciało stałe) podawana jako danie głównie na stołach Polski, jako środek zapobiegawczy w chorobach: popromiennej oraz poalkoholowej.
Charakterystyka zupy[edytuj • edytuj kod]
Środowiskiem naturalnym zupy są garnki, kuchnia, podłoga (co się często zdarza) i sobotnie obiadki u babci. Prócz różnobarwnych cieczy w zupie można znaleźć makaron, ryż, mięso i wygrzebywane na bok warzywa. Zupę najczęściej spożywa się łyżką, bo widelec przecieka.
Rodzaje zupy[edytuj • edytuj kod]
- Zupa nic;
- Zupa dziada;
- Zupa pomidorowa;
- Zupa z kaczki (aka rosół);
- Zupa bieda;
- Zupka chińska;
- Zupa z Wieliczki;
- Wodzionka;
- Zupa „przegląd tygodnia” – wrzucamy do gara to, co jest niepotrzebne w lodówce. Znana też jako zupa wojskowa;
- Czarna polewka;
- Mleczna;
- Żurek;
- Barszcz;
- Flaki;
- Czekoladowa z cukrem pudrem i makaronem;
- Aż-mi-się-chce-wymiotować – wrzucamy do garnka wszystko co mamy w zasięgu ognia, wybucha bomba biologiczna i po zjedzeniu zupy toniemy w wymiocinach;
- Grzybowa (preferujemy grzybki halucynki), można też włożyć nogi do miski z wodą;
- Ogórkowa;
- Rosioł – rosół, z tym że zamiast kuraka dajemy osła;
- Zupa Romana – gwiazda telewizyjna Amino;
- Zupa z biedronki.
- Grochówka;
- Grochówka extra – połączenie grochówki z zupą „przegląd tygodnia”;
- Gorący Kubek® Knorr.
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.