Chleb ze smalcem: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Znaczniki: edytor wizualny zrewertowane
Linia 16: Linia 16:
# Jeśli chleb jest niekrojony, należy podzielić go na kromki. Jeśli jest krojony, przejdź do punktu 4.
# Jeśli chleb jest niekrojony, należy podzielić go na kromki. Jeśli jest krojony, przejdź do punktu 4.
# Aby pokroić pieczywo, weź nóż do chleba i podziab je na plasterki. Uważaj na palce!
# Aby pokroić pieczywo, weź nóż do chleba i podziab je na plasterki. Uważaj na palce!
# A nie mówiłam?! Leć szybko po wodę utlenioną i plastry.
# A nie mówiłem?! Leć szybko po wodę utlenioną i plastry.
# Otwórz opakowanie, w którym jest smalec i rozsmaruj go po kromkach.
# Otwórz opakowanie, w którym jest smalec i rozsmaruj go po kromkach.
# Posyp kanapki solą, [[pieprz]]em, szafranem, cynamonem.
# Posyp kanapki solą, [[pieprz]]em, szafranem, cynamonem.

Wersja z 20:01, 25 maj 2024

Chcesz gryza?

Kolejny dzień przynosi nam chleb ze smalcem.

Grupa Operacyjna o ulubionej potrawie

Chleb ze smalcem – prawdziwa potrawa narodowa Polaków. Spożywany zwłaszcza przez ludność z terenów wiejskich. Wykonanie tego dania jest bardzo łatwe, a mimo to jest ono pyszne.

Jak to zrobić?

Biedactwo, powiadasz…

Składniki

Aby wykonać tę potrawę potrzebne są następujące składniki:

  • Chleb – najlepiej krojony, wtedy będzie mniejsze prawdopodobieństwo, że utniesz sobie palce;
  • Smalec – jakikolwiek, byleby był w stałym stanie skupienia[1];
  • Nóż;
  • Przyprawy do smaku.

Przygotowanie

  1. Jeśli chleb jest niekrojony, należy podzielić go na kromki. Jeśli jest krojony, przejdź do punktu 4.
  2. Aby pokroić pieczywo, weź nóż do chleba i podziab je na plasterki. Uważaj na palce!
  3. A nie mówiłem?! Leć szybko po wodę utlenioną i plastry.
  4. Otwórz opakowanie, w którym jest smalec i rozsmaruj go po kromkach.
  5. Posyp kanapki solą, pieprzem, szafranem, cynamonem.
  6. Delektuj się smakiem swojego własnego chleba ze smalcem i palcem!

Odmiany chleba ze smalcem

Oprócz klasycznego chleba ze smalcem przez lata wykształciły się różne odmiany tego dania np.:

  • Chleb ze smalcem i cebulą – najbardziej znana odmiana;
  • Chleb ze smalcem i ze szczypiorkiem – delikatniejsza wersja tej powyżej;
  • Chleb ze smalcem i z ogórkiem – dobre i z kiszonymi, i z tymi świeżymi;
  • Chleb ze smalcem i szynką – popularny, gdy skończy się masło;
  • Chleb ze smalcem i skwarkami – tylko dla wtajemniczonych;
  • Chleb ze smalcem i z miodem – jak kto lubi…

Popularność

Z racji swojej prostoty i niewysokiej ceny, chleb ze smalcem jest bardzo popularną potrawą, nawet w dzisiejszej cywilizacji, gdzie dominują fast foody. Najczęściej jest konsumowany na terenach wiejskich, w melinach i skansenach. Jednak jeszcze 30–40 lat temu chleb ze smalcem[2] był podstawowym drugim śniadaniem w szkołach.

Zobacz też

Przypisy

  1. Plazma też może być
  2. Zawinięty w „Trybunę Ludu”