Wędlina: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
 
(Nie pokazano 16 wersji utworzonych przez 11 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:Szynka.jpg|thumb|250px|right|Typowa wędlina z supermarketu]]
'''Wędlina''', '''wędzonka''' – zespół przetworów [[mięso|mięsnych]], mięsno-podobnych, mięsno-pochodnych. Wędliny poprawiać mają walory smakowe [[pieczywo|pieczywa]], ale widok samych wędlin może przyprawiać o odruch wymiotny.
[[Plik:Polskie wędliny, Poznan 2018.jpg|thumb|250px|A tu już coś bardziej konkretnego]]
'''Wędlina, wędzonka''' – zespół przetworów [[mięso|mięsnych]], mięsopodobnych, mięsopochodnych. Wędliny poprawiać mają walory smakowe [[pieczywo|pieczywa]], ale widok samych wędlin może przyprawiać o odruch wymiotny.


Wędlina sama w sobie wcale mięsem nie jest. Mięso to może jakoś w wędlinie znajdziesz, ale tylko w śladowych ilościach. Wędliny składają się w 60/70% z [[woda|wody]] i [[sól|soli]]<ref>Spotykane są przypadki zawartości wód w 99%.</ref>, 10% mięsa, 30-40% konserwantów (benzoesan sodu, glutaminian, sorbinian potasu itp.). Ludzie i tak się tym nie przejmują, nabywają taką ilość wędlin, że mogliby nakarmić całą armię [[wojsko]]. Do najpopularniejszych punktów skupu wędlin należą sklepy rzeźnicze.
Wędlina sama w sobie wcale mięsem nie jest. Mięso to może jakoś w wędlinie znajdziesz, ale tylko w śladowych ilościach. Wędliny składają się w 60/70% z [[woda|wody]] i [[Sól kuchenna|soli]]<ref>Spotykane są przypadki zawartości wody w 99%</ref>, 10% mięsa, 30-40% konserwantów (benzoesan sodu, glutaminian, sorbinian potasu itp.). [[Człowiek|Ludzie]] i tak się tym nie przejmują, nabywają taką ilość wędlin, że mogliby nakarmić całą [[wojsko|armię]]. Do najpopularniejszych punktów skupu wędlin należą sklepy rzeźnicze.


W [[Konstar|niektórych porządnych sklepach]] można nabyć wędlinę z rekordowym terminem przydatności do spożycia. W [[Biedronka|innych]] z fantastycznie wysoką zawartością wołowiny (83%), szkoda tylko że w polędwicy sopockiej. Znajdują się również (w mleku) śladowe ilości – UWAGA: produktów mlecznych. Ale na takie luksusy stać tylko [[50 cent|najwspanialszych muzyków XXI wieku]].
W [[Biedronka|niektórych porządnych sklepach]] można nabyć wędlinę z rekordowym terminem przydatności do spożycia. W [[Biedronka|innych]] z fantastycznie wysoką zawartością wołowiny (83%), szkoda tylko że w polędwicy sopockiej. Znajdują się również (w [[mleko|mleku]]) śladowe ilości – UWAGA: produktów mlecznych. Ale na takie luksusy stać tylko [[50 Cent|najwspanialszych muzyków XXI wieku]].


Każda masarnia potrafi wyczarować z 1 kilograma mięsa 2-3 kilo a nawet więcej samej szynki.
Każda masarnia potrafi wyczarować z 1 kilograma mięsa 2–3 kilo, a nawet więcej samej szynki.


Do wędlin mięsno-podobnych należą przede wszystkim: szynka, baleron, polędwica, karkówka.
Do wędlin mięsopodobnych należą przede wszystkim: szynka, baleron, polędwica, karkówka.


Wędlina może być także wegetariańska z uwagi na coraz częstszą zamianę prawdziwego mięsa w soję.
{{przypisy}}
{{stubkuch}}


== Zobacz też ==
* [[kaszanka]]
* [[kiełbasa]]
* [[salceson]]

{{przypisy}}
{{stub|kuch}}
{{Jedzenie}}
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]]
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]]
[[Kategoria:Ścierwo]]

Aktualna wersja na dzień 23:04, 28 sie 2021

Typowa wędlina z supermarketu
A tu już coś bardziej konkretnego

Wędlina, wędzonka – zespół przetworów mięsnych, mięsopodobnych, mięsopochodnych. Wędliny poprawiać mają walory smakowe pieczywa, ale widok samych wędlin może przyprawiać o odruch wymiotny.

Wędlina sama w sobie wcale mięsem nie jest. Mięso to może jakoś w wędlinie znajdziesz, ale tylko w śladowych ilościach. Wędliny składają się w 60/70% z wody i soli[1], 10% mięsa, 30-40% konserwantów (benzoesan sodu, glutaminian, sorbinian potasu itp.). Ludzie i tak się tym nie przejmują, nabywają taką ilość wędlin, że mogliby nakarmić całą armię. Do najpopularniejszych punktów skupu wędlin należą sklepy rzeźnicze.

W niektórych porządnych sklepach można nabyć wędlinę z rekordowym terminem przydatności do spożycia. W innych z fantastycznie wysoką zawartością wołowiny (83%), szkoda tylko że w polędwicy sopockiej. Znajdują się również (w mleku) śladowe ilości – UWAGA: produktów mlecznych. Ale na takie luksusy stać tylko najwspanialszych muzyków XXI wieku.

Każda masarnia potrafi wyczarować z 1 kilograma mięsa 2–3 kilo, a nawet więcej samej szynki.

Do wędlin mięsopodobnych należą przede wszystkim: szynka, baleron, polędwica, karkówka.

Wędlina może być także wegetariańska z uwagi na coraz częstszą zamianę prawdziwego mięsa w soję.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]

Przypisy

  1. Spotykane są przypadki zawartości wody w 99%


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.