Musztarda: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono poprzednią wersję, jej autor to Parzydełko. Autor wycofanej wersji to 87.99.47.143.) |
Znacznik: edytor wizualny |
||
(Nie pokazano 20 wersji utworzonych przez 16 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Musztarda Kamis.JPG|thumb|250px|Częściowo spożyty słoiczek musztardy. Ze względu na jej rodzaj są wątpliwości dotyczące autentyczności zdjęcia.]] |
|||
'''Musztarda ''' – potrawa popularna wraz z kiełbasą i parówkami. Wraz z [[ocet|octem]] popularny element [[Polska Rzeczpospolita Ludowa|PRLu]]. 5 listopada ma swoje [[Kalendarz świąt nietypowych|święto]]. Na grillu podstawowy konkurent [[keczup|ketchupu]]. |
|||
==Rodzaje musztard== |
== Rodzaje musztard == |
||
* |
* '''Chrzanowa''' – produkowane tylko w Kielcach, bardzo łagodna. |
||
* |
* '''Francuska''' – niejadalna dla dla przeciętnego [[Polak]]a, będąca przyprawą w przyprawie. Taki kawior dla ubogich. |
||
* |
* '''Musztarda o smaku piwa''' – produkowana przez Kamis, bardzo popularna w Polsce. |
||
* |
* '''<del>Saperska</del> sarepska''' – mega ostra. Dla tych, co lubią ryzyko. Z racji dosyć dwuznacznej nazwy popularna w [[wojsko|armii]]. |
||
* '''Rosyjska''' – dwa razy ostrzejsza od Sarepskiej, na tyle że większość ludzi nie zdoła jej spożyć bez szklanki mleka. Wieść gminna głosi że jest głównym składnikiem gazu Musztardowego. |
|||
* '''Grillowa''' – zwykła musztarda z czerwonym barwnikiem i pod zmienioną nazwą żeby się lepiej sprzedawała. |
|||
*'''Chili'''- taka zwykła musztarda, tylko z kawałkami papryki chili. W ostrości podobna do rosyjskiej. |
|||
*'''Oczyszczająca'''- jak sama nazwa brzmi, oczyszcza z [[Biegunka|wiadomym skutkiem]]. |
|||
== Jak kupić musztardę? == |
|||
⚫ | |||
Nad tym pytaniem zastanawia się dużo [[Osoba|osób]]. Oto mały poradnik. |
|||
*[[Musztardówka]] |
|||
# Idź do sklepu, najlepiej [[Biedronka|Biedronki]] albo [[Lidl]]a. |
|||
# Chodź pomiędzy różnymi półkami w poszukiwaniu [[Musztarda|musztardy]]. |
|||
# O, chyba znalazłeś… No co ty! To [[dżem]] gruszkowy! Nie widzisz napisu? Chyba dżemem nie posmarujesz [[Kiełbasa|kiełbasy]]! |
|||
# Nie! Nie bierz [[keczup]]u! Miałeś iść po musztardę! |
|||
[[Plik:Senftube-01.jpg|thumb|Musztarda z tubki… czego to ludzie nie wymyślą…]] |
|||
# Odłóż to powiedziałem! |
|||
# No dobra, jak chcesz tak bardzo to se weź. |
|||
# To jest miód! Ale weź, do [[Herbata|herbaty]]. |
|||
# No brawo! Znalazłeś musztardę. Ale jaką weźmiesz? Może… tę chrzanową |
|||
# Kup teraz kiełbasę. Smaczna jest myśliwska, ale weź jaką chcesz. |
|||
# Idź teraz do kasy albo po [[chleb]] i [[smalec]]. |
|||
# Dobra, wziąłeś już? To do kasy! |
|||
# O nie… Dziś obsługuje Bar(a)bara. Może… podejdź do innej kasy, co? Nie chcesz iść do Bar(a)bary. |
|||
# Wracamy do domu. |
|||
# Kurde! [[Autobus]] odjechał! Mówiłem, żebyś kupował szybciej, ale ty nie! |
|||
# Chodź może do monopolowego, do Mietka i kup przy okazji odpowiedni… [[Wódka|napój]]. |
|||
# Mamy to! A więc do domu. |
|||
# Brawo! Po 9999999999999999999 tysiącach lat wreszcie dotarłeś! Myj [[Ręka|łapy]] i rozpakuj zakupy. |
|||
# Teraz pokrój chleb (chyba że masz krojony, wtedy przejdź do punktu 17) , [[Nóż|nożem]], ale nie za cienko! |
|||
# Pokroiłeś chleb, ale się skaleczyłeś. Pędź po plaster i bandażuj dłoń! |
|||
# Ale nie tak mocno! Za mocno ZABANDAŻOWAŁEŚ! |
|||
# Dobra, wyjmij smalec, kupiłeś chyba w kostce? Jeśli w pojemniku to nieważne. |
|||
# Rozpakuj smalec, weź odpowiedni nóż i nałóż na ostrze kawałek smalcu. |
|||
# Ale kawałek! Nie cały smalec! |
|||
# Smaruj, chyba już wiesz jak? To dobrze. |
|||
# Posmarowany smalcem chleb odłóż obok, może na talerz, i zacznij kroić kiełbasę w plastry. |
|||
# Nie wiem czy cienkie! Obojętnie. |
|||
# Mogą być. Teraz ułóż je na chlebie, ale blisko siebie<ref>Bez skojarzeń, plis.</ref>! |
|||
# Położone plastry posmaruj musztardą, nożem albo [[Łyżka|łyżką]]. |
|||
# Delektuj się smakiem swojego dzieła! |
|||
== Ciekawostki == |
|||
* Musztarda składa się głównie z gorczycy. |
|||
* Często jest ostra. |
|||
* Najbardziej pasuje do dań mięsnych. |
|||
{{Przypisy}} |
|||
⚫ | |||
{{Słownik|[[Słownik:Musztarda po obiedzie|Musztarda po obiedzie]]}} |
|||
* [[musztardówka]] |
|||
* [[keczup]] |
|||
* [[ocet]] |
|||
{{stub|kuch}} |
{{stub|kuch}} |
||
{{Jedzenie}} |
|||
[[Kategoria:Przyprawy]] |
[[Kategoria:Przyprawy]] |
||
[[cs:Hořčice]] |
|||
[[de:Senf]] |
|||
[[en:Mustard]] |
|||
[[fi:Sinappi]] |
|||
[[simple:Mustard]] |
|||
[[sv:Senap]] |
Aktualna wersja na dzień 16:55, 26 sie 2024
Musztarda – potrawa popularna wraz z kiełbasą i parówkami. Wraz z octem popularny element PRLu. 5 listopada ma swoje święto. Na grillu podstawowy konkurent ketchupu.
Rodzaje musztard[edytuj • edytuj kod]
- Chrzanowa – produkowane tylko w Kielcach, bardzo łagodna.
- Francuska – niejadalna dla dla przeciętnego Polaka, będąca przyprawą w przyprawie. Taki kawior dla ubogich.
- Musztarda o smaku piwa – produkowana przez Kamis, bardzo popularna w Polsce.
Saperskasarepska – mega ostra. Dla tych, co lubią ryzyko. Z racji dosyć dwuznacznej nazwy popularna w armii.- Rosyjska – dwa razy ostrzejsza od Sarepskiej, na tyle że większość ludzi nie zdoła jej spożyć bez szklanki mleka. Wieść gminna głosi że jest głównym składnikiem gazu Musztardowego.
- Grillowa – zwykła musztarda z czerwonym barwnikiem i pod zmienioną nazwą żeby się lepiej sprzedawała.
- Chili- taka zwykła musztarda, tylko z kawałkami papryki chili. W ostrości podobna do rosyjskiej.
- Oczyszczająca- jak sama nazwa brzmi, oczyszcza z wiadomym skutkiem.
Jak kupić musztardę?[edytuj • edytuj kod]
Nad tym pytaniem zastanawia się dużo osób. Oto mały poradnik.
- Idź do sklepu, najlepiej Biedronki albo Lidla.
- Chodź pomiędzy różnymi półkami w poszukiwaniu musztardy.
- O, chyba znalazłeś… No co ty! To dżem gruszkowy! Nie widzisz napisu? Chyba dżemem nie posmarujesz kiełbasy!
- Nie! Nie bierz keczupu! Miałeś iść po musztardę!
- Odłóż to powiedziałem!
- No dobra, jak chcesz tak bardzo to se weź.
- To jest miód! Ale weź, do herbaty.
- No brawo! Znalazłeś musztardę. Ale jaką weźmiesz? Może… tę chrzanową
- Kup teraz kiełbasę. Smaczna jest myśliwska, ale weź jaką chcesz.
- Idź teraz do kasy albo po chleb i smalec.
- Dobra, wziąłeś już? To do kasy!
- O nie… Dziś obsługuje Bar(a)bara. Może… podejdź do innej kasy, co? Nie chcesz iść do Bar(a)bary.
- Wracamy do domu.
- Kurde! Autobus odjechał! Mówiłem, żebyś kupował szybciej, ale ty nie!
- Chodź może do monopolowego, do Mietka i kup przy okazji odpowiedni… napój.
- Mamy to! A więc do domu.
- Brawo! Po 9999999999999999999 tysiącach lat wreszcie dotarłeś! Myj łapy i rozpakuj zakupy.
- Teraz pokrój chleb (chyba że masz krojony, wtedy przejdź do punktu 17) , nożem, ale nie za cienko!
- Pokroiłeś chleb, ale się skaleczyłeś. Pędź po plaster i bandażuj dłoń!
- Ale nie tak mocno! Za mocno ZABANDAŻOWAŁEŚ!
- Dobra, wyjmij smalec, kupiłeś chyba w kostce? Jeśli w pojemniku to nieważne.
- Rozpakuj smalec, weź odpowiedni nóż i nałóż na ostrze kawałek smalcu.
- Ale kawałek! Nie cały smalec!
- Smaruj, chyba już wiesz jak? To dobrze.
- Posmarowany smalcem chleb odłóż obok, może na talerz, i zacznij kroić kiełbasę w plastry.
- Nie wiem czy cienkie! Obojętnie.
- Mogą być. Teraz ułóż je na chlebie, ale blisko siebie[1]!
- Położone plastry posmaruj musztardą, nożem albo łyżką.
- Delektuj się smakiem swojego dzieła!
Ciekawostki[edytuj • edytuj kod]
- Musztarda składa się głównie z gorczycy.
- Często jest ostra.
- Najbardziej pasuje do dań mięsnych.
Przypisy
- ↑ Bez skojarzeń, plis.
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.