Zupa pomidorowa: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (mieszkamy w Polsce)
 
(Nie pokazano 27 wersji utworzonych przez 20 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
{{Youtube|RleTwu7ueac|width=300|Piosenka o pomidorowej}}
[[Plik:La Tomatina (25.08.2010) - Spain, Buñol 25.jpg|thumb|200px|Tak wygląda miłośnik '''zupy pomidorowej''']]
{{cytat|Nie masz w życiu większe doznanie<br/>
{{cytat|Nie masz w życiu większe doznanie<br/>
jak talerz pomidorowej smakuje<br/>
jak talerz pomidorowej smakuje<br/>
tegoż co się po tym stanie<br/>
tegoż co się po tym stanie<br/>
nic w świecie nie dorównuje|Fraszka Jana Kochanowskiego o '''pomidorowej'''}}
nic w świecie nie dorównuje.|Fraszka Jana Kochanowskiego o '''pomidorowej'''}}
{{cytat|Bez zupy [pomidorowej], egzystencja jest do d{{cenzura3}}y|Johann Wolfgang von Goethe o zupie bogów}}
{{cytat|Bez zupy [pomidorowej] egzystencja jest do d{{cenzura3}}y.|Johann Wolfgang von Goethe o '''zupie bogów'''}}
{{cytat|Z rosołu można zrobić każdą zupę, a pomidorowa jest tylko jedna!|Doda o '''pomidorówce'''}}
{{cytat|Z rosołu można zrobić każdą zupę, a '''pomidorowa''' jest tylko jedna!|Doda o '''pomidorówce'''}}
{{cytat|Jutro znowu będzie pomidorowa<br/>Zrobiona z rosołu z wczoraj<br/>Wielki gar stoi w kuchni no zobacz,<br/>trzeba zjeść, co się będzie marnować|Letni Chamski Podryw o '''pomidorowej'''}}
'''Zupa pomidorowa''' (pomidorówka) – rodzaj [[Zupa|zupy]], który jest podstawą kuchni na całym świecie. Dzieli się na pomidorową z ryżem i z makaronem. Podział ten istniał od zawsze i był przyczyną wielu nieszczęść. Jak głosi legenda – myszy zjadły [[Popiel]]a, bo nie chciały jeść pomidorowej z makaronem, a ryżu nie było.


Zupa pomidorowa to potrawa popularna na całym świecie, znana od starożytności na nowo odkryta w drodze przypadku przez Iwana Pomidorowa (żyjącego w XII wieku, rosyjskiego handlarza podrabianą wódką), który przez swoją zawodową oszczędność dodał do rosołu przeterminowane pomidory, aby się nie zmarnowały. Pierwsze zapisy pochodzą z apokryfów w których spisano cuda dokonywane przez Apostołów. Należą do nich:
{{t||pomidorówka}}rodzaj [[zupa|zupy]], który jest podstawą kuchni na całym świecie. Dzieli się na pomidorową z ryżem i z makaronem. Podział ten istniał od zawsze i był przyczyną wielu nieszczęść. Jak głosi legenda – myszy zjadły Popiela, bo nie chciały jeść pomidorowej z makaronem, a ryżu nie było.
* rozmnożenie pomidorowej;

* zamiana rosołu w pomidorową;
Zupa pomidorowa to potrawa popularna na całym świecie; znana od starożytności na nowo odkryta w drodze przypadku przez Jana Pomidorowa (żyjącego w XII wieku, rosyjskiego handlarza podrabianą wódką), który przez swoją zawodową oszczędność dodał do rosołu przeterminowane pomidory, aby się nie zmarnowały. Pierwsze zapisy pochodzą z apokryfów w których spisano cuda dokonywane przez Apostołów. Należą do nich:
* rozmnożenie pomidorowej
* zamiana pomidorowej w rosół.
* zamiana rosołu w pomidorową
* zamiana pomidorowej w rosół


Do Polski zupę pomidorową przywiozła królowa Bona Sforza, a przepis rozpowszechnił Zygmunt III Waza i by potrawa królowała na polskich stołach. Stała się przedmiotem uwielbienia.
Do Polski zupę pomidorową przywiozła królowa Bona Sforza, a przepis rozpowszechnił Zygmunt III Waza i by potrawa królowała na polskich stołach. Stała się przedmiotem uwielbienia.


=== Skład zupy pomidorowej ===
== Skład zupy pomidorowej ==
Zupa pomidorowa, jako bardzo rozpowszechniona, posiadła przepis, który jest dopracowany do granic możliwości. By ją przyrządzić potrzebujemy:
'''Zupa pomidorowa''', jako bardzo rozpowszechniona, posiadła przepis, który jest dopracowany do granic możliwości. By ją przyrządzić potrzebujemy:
* woda z kranu
* [[Woda|wody]] z kranu;
* najtańszy koncentrat w dużym słoiku
* Najtańszego [[Koncentrat pomidorowy|koncentratu]] w dużym słoiku;
* sól i pieprz do smaku
* [[Sól kuchenna|soli]] i [[pieprz]]u do smaku;
* dodatki, czyli makaron, ryż z TESCO, śmietana - gdy nie ma, może być browar pity z rana
* Dodatków: [[makaron]]u lub [[ryż]]u z [[Tesco]], [[Śmietana|śmietany]] gdy nie ma, może być [[Piwo|browar]] pity z rana.


=== Ciekawostki ===
== Ciekawostki ==
* Największy gar do gotowania zupy pomidorowej odkryto podczas budowy obwodnicy miasta Pudliszki. Naczynie pochodzi z epoki brązu i może pomieścić 300 jaskółek afrykańskich.
* Największy gar do gotowania zupy pomidorowej odkryto podczas budowy obwodnicy miasta Pudliszki. Naczynie pochodzi z epoki brązu i może pomieścić 300 jaskółek afrykańskich;
* Pomidorowa w wersji studenckiej ma mniej kalorii, niż tik taki.
* Pomidorowa w wersji studenckiej ma mniej kalorii, niż tik taki;
* Jeśli chcesz zrobić z pomidorowej rosół – przelej ją przez sitko.
* Jeśli chcesz zrobić z pomidorowej rosół – przelej ją przez sitko.


== Zobacz też ==
* [[barszcz]]
* [[koncentrat pomidorowy]]
* [[pomidor]]
* [[rosół]]

{{jedzenie}}
[[Kategoria:Zupy i sosy]]
[[Kategoria:Zupy i sosy]]

Aktualna wersja na dzień 08:54, 10 wrz 2022

Piosenka o pomidorowej
Tak wygląda miłośnik zupy pomidorowej

Nie masz w życiu większe doznanie
jak talerz pomidorowej smakuje
tegoż co się po tym stanie
nic w świecie nie dorównuje.

Fraszka Jana Kochanowskiego o pomidorowej

Bez zupy [pomidorowej] egzystencja jest do dCenzura2.svgy.

Johann Wolfgang von Goethe o zupie bogów

Z rosołu można zrobić każdą zupę, a pomidorowa jest tylko jedna!

Doda o pomidorówce

Jutro znowu będzie pomidorowa
Zrobiona z rosołu z wczoraj
Wielki gar stoi w kuchni no zobacz,
trzeba zjeść, co się będzie marnować

Letni Chamski Podryw o pomidorowej

Zupa pomidorowa (pomidorówka) – rodzaj zupy, który jest podstawą kuchni na całym świecie. Dzieli się na pomidorową z ryżem i z makaronem. Podział ten istniał od zawsze i był przyczyną wielu nieszczęść. Jak głosi legenda – myszy zjadły Popiela, bo nie chciały jeść pomidorowej z makaronem, a ryżu nie było.

Zupa pomidorowa to potrawa popularna na całym świecie, znana od starożytności na nowo odkryta w drodze przypadku przez Iwana Pomidorowa (żyjącego w XII wieku, rosyjskiego handlarza podrabianą wódką), który przez swoją zawodową oszczędność dodał do rosołu przeterminowane pomidory, aby się nie zmarnowały. Pierwsze zapisy pochodzą z apokryfów w których spisano cuda dokonywane przez Apostołów. Należą do nich:

  • rozmnożenie pomidorowej;
  • zamiana rosołu w pomidorową;
  • zamiana pomidorowej w rosół.

Do Polski zupę pomidorową przywiozła królowa Bona Sforza, a przepis rozpowszechnił Zygmunt III Waza i by potrawa królowała na polskich stołach. Stała się przedmiotem uwielbienia.

Skład zupy pomidorowej[edytuj • edytuj kod]

Zupa pomidorowa, jako bardzo rozpowszechniona, posiadła przepis, który jest dopracowany do granic możliwości. By ją przyrządzić potrzebujemy:

Ciekawostki[edytuj • edytuj kod]

  • Największy gar do gotowania zupy pomidorowej odkryto podczas budowy obwodnicy miasta Pudliszki. Naczynie pochodzi z epoki brązu i może pomieścić 300 jaskółek afrykańskich;
  • Pomidorowa w wersji studenckiej ma mniej kalorii, niż tik taki;
  • Jeśli chcesz zrobić z pomidorowej rosół – przelej ją przez sitko.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]