Bułka: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(Napisanie artykułu.)
Znacznik: edytor źródłowy
 
 
(Nie pokazano 29 wersji utworzonych przez 15 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
'''Bułka''' - złożony obiekt, a konkretniej ciało pieczyste występujące na całym świecie tam gdzie osiedlił się człowiek. <br>Jest to zatem gatunek typowo [[trudne słowo|synatropijny]]: dlatego też jej prawidłowa pełna nazwa to ''Bulca domestica L.''(Bułka domowa).
'''Bułka''' złożony obiekt, a konkretniej ciało pieczyste, występujące na całym świecie tam, gdzie osiedlił się [[człowiek]]. Jest to zatem gatunek typowo [[Trudne słowo|synatropijny]], dlatego też jej pełna nazwa taksonomiczna to ''Bulca domestica L.''(Bułka domowa). Najmniejszą częścią składową bułki jest mąka i [[woda]]. Bułka ma to do siebie, że z wiekiem staje się coraz większym twardzielem.
<br>Najmniejszą częścią składową bułki jest mąka i woda. Bułka ma to do siebie, że z wiekiem staje się coraz większym twardzielem.


===Rodzaje bułek===
== Rodzaje bułek ==
Bułki są bardzo zróżnicowane rasowo: jest to efekt przystosowywania się poszczególnych osobników do warunków, w których się znalazły. Główną rzeczą odróżniającą bułkę od bułki, z racji, że bułka bułce nierówna, jest kolor: bułki mogą być ciemne, jasne, ociemniałe, a nawet nakrapiane. Najlepsze i najinteligentniejsze są podobno bułki niemieckie, lecz jest to zapewne efekt miejscowej propagandy; udowodniono wszak na podstawie badań złożonych struktur mikrołańcuchów ciasta występujących w każdej bułce, że pomimo różnicy koloru nie powinno czynić się podobnych [[Rasizm|podziałów na rasy „lepsze” lub „gorsze”]].


=== Podstawowe rasy bułek ===
Bułki są bardzo zróżnicowane rasowo: jest to efekt przystosowywania się poszczególnych osobników do gatunków w których się znalazły.
* '''Bułka ciemna''' cechuje się odmiennym kolorem od bułek rdzennie europejskich. Czasem jest wręcz złośliwie wyzywana od „asfaltów” lub „bambusów”.
<br>Główną rzeczą odróżniającą bułkę od bułki, z racji, że bułka bułce nierówna, jest kolor: bułki mogą być ciemne, jasne, ociemniałe a nawet nakrapiane.
* '''Bułka razowa''' obejmuje liczne podgatunki, jak bułki z ziarnami, bułki bez ziaren i bułki otrębowe. Przypisuje się jej charakter wieśniaczy, lecz cechuje się ponoć dobrym zdrowiem.
<br>Najlepsze i najinteligentniejsze są podobno bułki niemieckie, lecz jest to zapewne efekt miejscowej propagandy: udowodniono wszak, na podstawie badań złożonych struktur mikrołańcuchów ciasta występujących w każdej bułce, że pomimo różnicy koloru nie powinno czynić się podobnych podziałów na rasy "lepsze" lub "gorsze".
* '''Bułka jasna''' zwana również [[Europa|europejską]]; najbardziej tolerancyjna i kompromisowa nawet dla najczulszych i wymagających podniebień.
<br>Podstawowe rodzaje bułek:
* '''Bułka nordycka''' posiada bardzo jasną karnację i gładką powierzchnię. Bułka przeznaczona typowo dla inteligentów, lecz trzeba uważać: często występują w niej niedopieczenia spowodowane niską temperaturą pieczenia i ogólnym chłodem środowiska w kręgach polarnych.
* '''Bułka słowiańska''' – tchnie od niej niesłychanym [[Alkohol|sprytem]], potrafi znieść najgorsze typy [[Mąka|mąk]] i łatwo wznieca różnorakie [[Wymioty|rebelie]].


=== Rodzaje bułek ===
* bułka ciemna - cechuje się odmiennym kolorem od bułek rdzennie europejskich. Czasem jest wręcz złośliwie wyzywana od "asfaltów" lub "bambusów".
* '''bułka paryska''' – jakom jedyna ma kompleks nazewniczy, bo w każdym mieście nazywa się inaczej: kawiorek, weka, angielka, długa bułka.
* bułka razowa - obejmuje liczne podgatunki, jak bułki z ziarnami, bułki bez ziaren i bułki otrębowe. Przypisuje się jej charakter wieśniaczy, lecz cechuje się ponoć dobrym zdrowiem
* '''bułka wrocławska''' – w permanentnym i niemożliwym do rozwiązania konflikcie z bułką poznańską.
*bułka jasna - zwana również europejską; najbardziej tolerancyjna i kompromisowa nawet dla najczulszych i wymagających podniebień.
* '''bułka tarta''' – jedyna bezkształtna i niemożliwa do posmarowania masłem.
*bułka nordycka - posiada bardzo jasną karnację i gładką powierzchnię. Bułka przeznaczona typowo dla inteligentów, lecz trzeba uważać: często występują w niej niedopieczenia spowodowane niską temperaturą pieczenia i ogólnym chłodem środowiska w kręgach polarnych.
* '''kajzerka''' – bułka, która ma 4 albo pięć nacięć. Jeślim chce się pozbyć uczestnika jakiegoś [[teleturniej]]u, zawsze się go pyta o nacięcia i nigdy nie uznaje odpowiedzi.
*bułka ociemniała - głupia bułka.
* '''[[bagietka]]''' – bułka sprzedawana na metry


== Budowa bułki (patrz ilustracja) ==
[[Plik:Bułka struktura.jpg|200px|thumb|Dobry przykład budowy bułki na podstawie typu bułki mieszanej (mulat)]]
* '''Nadbułcze''' (skorupa pieczywna) cienka warstwa często z licznymi pęknięciami. Jest twarda i wielowarstwowa, jej zadaniem jest chronić bułkę przed czynnikami zewnętrznymi
* '''Podbułcze''' – warstwa ściśle przylegająca do skorupy pieczywnej i ciężko się od niej odrywająca;
* '''Bułczysko właściwe''' – strefa między jądrem a podbułczem. Miejsce najliczniejszego występowania komór powietrznych Einsteina różnej wielkości;
* '''Jądro bułeczne''' – centrum i „serce” bułki. Miękkie i delikatne, jest ono najbardziej narażone na występowanie zakalca. Najłatwiej ulega też kompresji;
* '''Plamy mączne''' – nieregularne skupiska białawych plam na powierzchni bułki. Łatwo rozsiewają w środowisku bułki białawy proszek, pełniący według różnych teorii funkcję oznaczania terytorium bądź też spełnia rolę pyłku w procesie rozmnażania płciowego. Niestety, wciąż bardzo słabo znamy bułki;
* '''Komory powietrzne Einsteina''' – nazwane tak na cześć sławnego naukowca. Ich rola jest nie do końca znana, pełnią one zapewne różne funkcje: stwarzają możliwość kompresji, umożliwiają szybszą wymianę gazową z otoczeniem i przyspieszają twardnięcie bułki w sytuacji zagrożenia.


== Zobacz też ==
===Budowa bułki(patrz ilustracja)===
* [[bagietka]]
* [[brioche]]
* [[bułka z bananem]]
* [[chleb]]


{{jedzenie}}

[[Kategoria:Wypieki]]
[[Plik:Bułka struktura.jpg|550px|right|thumb|Dobry przykład budowy bułki na podstawie typu bułki mieszanej(mulat).]]

# Nabułcze(skorupa pieczywna): cienka warstwa często z licznymi pęknięciami. Jest twarda i wielowarstwowa, jej zadaniem jest chronić bułkę przed czynnikami zewnętrznymi.
# Podbułcze: warstwa ściśle przylegająca do skorupy pieczywnej i ciężko się od niej odrywająca.
# Bułczysko właściwe: strefa między jądrem a podbułczem. Miejsce najliczniejszego występowania komór powietrznych Einsteina różnej wielkości.
# Jądro bułeczne: centrum i "serce"bułki. Miękkie i delikatne, jest ono najbardziej narażone na występowanie zakalca. Najłatwiej ulega też kompresji.
# Plamy mączne: nieregularne skupiska białawych plam na powierzchni bułki. Łatwo rozsiewają w środowisku bułki białawy proszek pełniący według różnych teorii funkcję oznaczania terytorium, bądź też spełnia rolę pyłku w procesie rozmnażania płciowego. Niestety wciąż bardzo słabo znamy bułki.
# Komory powietrzne Einsteina: nazwane tak na cześć sławnego naukowca. Ich rola jest nie do końca znana, pełnią one zapewne różne funkcje: stwarzają możliwość kompresji, umożliwiają szybszą wymianę gazową z otoczeniem i przyspieszają twardnięcie bułki w sytuacji zagrożenia.

Aktualna wersja na dzień 00:46, 29 sie 2021

Bułka – złożony obiekt, a konkretniej ciało pieczyste, występujące na całym świecie tam, gdzie osiedlił się człowiek. Jest to zatem gatunek typowo synatropijny, dlatego też jej pełna nazwa taksonomiczna to Bulca domestica L.(Bułka domowa). Najmniejszą częścią składową bułki jest mąka i woda. Bułka ma to do siebie, że z wiekiem staje się coraz większym twardzielem.

Rodzaje bułek[edytuj • edytuj kod]

Bułki są bardzo zróżnicowane rasowo: jest to efekt przystosowywania się poszczególnych osobników do warunków, w których się znalazły. Główną rzeczą odróżniającą bułkę od bułki, z racji, że bułka bułce nierówna, jest kolor: bułki mogą być ciemne, jasne, ociemniałe, a nawet nakrapiane. Najlepsze i najinteligentniejsze są podobno bułki niemieckie, lecz jest to zapewne efekt miejscowej propagandy; udowodniono wszak na podstawie badań złożonych struktur mikrołańcuchów ciasta występujących w każdej bułce, że pomimo różnicy koloru nie powinno czynić się podobnych podziałów na rasy „lepsze” lub „gorsze”.

Podstawowe rasy bułek[edytuj • edytuj kod]

  • Bułka ciemna – cechuje się odmiennym kolorem od bułek rdzennie europejskich. Czasem jest wręcz złośliwie wyzywana od „asfaltów” lub „bambusów”.
  • Bułka razowa – obejmuje liczne podgatunki, jak bułki z ziarnami, bułki bez ziaren i bułki otrębowe. Przypisuje się jej charakter wieśniaczy, lecz cechuje się ponoć dobrym zdrowiem.
  • Bułka jasna – zwana również europejską; najbardziej tolerancyjna i kompromisowa nawet dla najczulszych i wymagających podniebień.
  • Bułka nordycka – posiada bardzo jasną karnację i gładką powierzchnię. Bułka przeznaczona typowo dla inteligentów, lecz trzeba uważać: często występują w niej niedopieczenia spowodowane niską temperaturą pieczenia i ogólnym chłodem środowiska w kręgach polarnych.
  • Bułka słowiańska – tchnie od niej niesłychanym sprytem, potrafi znieść najgorsze typy mąk i łatwo wznieca różnorakie rebelie.

Rodzaje bułek[edytuj • edytuj kod]

  • bułka paryska – jakom jedyna ma kompleks nazewniczy, bo w każdym mieście nazywa się inaczej: kawiorek, weka, angielka, długa bułka.
  • bułka wrocławska – w permanentnym i niemożliwym do rozwiązania konflikcie z bułką poznańską.
  • bułka tarta – jedyna bezkształtna i niemożliwa do posmarowania masłem.
  • kajzerka – bułka, która ma 4 albo pięć nacięć. Jeślim chce się pozbyć uczestnika jakiegoś teleturnieju, zawsze się go pyta o nacięcia i nigdy nie uznaje odpowiedzi.
  • bagietka – bułka sprzedawana na metry

Budowa bułki (patrz ilustracja)[edytuj • edytuj kod]

Dobry przykład budowy bułki na podstawie typu bułki mieszanej (mulat)
  • Nadbułcze (skorupa pieczywna) – cienka warstwa często z licznymi pęknięciami. Jest twarda i wielowarstwowa, jej zadaniem jest chronić bułkę przed czynnikami zewnętrznymi
  • Podbułcze – warstwa ściśle przylegająca do skorupy pieczywnej i ciężko się od niej odrywająca;
  • Bułczysko właściwe – strefa między jądrem a podbułczem. Miejsce najliczniejszego występowania komór powietrznych Einsteina różnej wielkości;
  • Jądro bułeczne – centrum i „serce” bułki. Miękkie i delikatne, jest ono najbardziej narażone na występowanie zakalca. Najłatwiej ulega też kompresji;
  • Plamy mączne – nieregularne skupiska białawych plam na powierzchni bułki. Łatwo rozsiewają w środowisku bułki białawy proszek, pełniący według różnych teorii funkcję oznaczania terytorium bądź też spełnia rolę pyłku w procesie rozmnażania płciowego. Niestety, wciąż bardzo słabo znamy bułki;
  • Komory powietrzne Einsteina – nazwane tak na cześć sławnego naukowca. Ich rola jest nie do końca znana, pełnią one zapewne różne funkcje: stwarzają możliwość kompresji, umożliwiają szybszą wymianę gazową z otoczeniem i przyspieszają twardnięcie bułki w sytuacji zagrożenia.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]