Kefir: Różnice pomiędzy wersjami
M (YT bot podmienionych: 1, usuniętych: 0) |
|||
Linia 9: | Linia 9: | ||
Zawiera kultury bakterii, więc jest polecany [[Dresiarz|osobom, które jej nie posiadają]]. |
Zawiera kultury bakterii, więc jest polecany [[Dresiarz|osobom, które jej nie posiadają]]. |
||
== Zobacz też == |
|||
* [[jogurt]] |
|||
* [[śmietana]] |
|||
{{stub|kuch}} |
{{stub|kuch}} |
Aktualna wersja na dzień 23:13, 28 sie 2021
Kefir – mleczny produkt fermentowany. Jedno z najstarszych znanych ludzkości lekarstw na kaca. Podobno znajduje zastosowanie w kulinariach, jednak w źródłach znaleźć można o tym jedynie szczątkowe informacje.
Według niektórych, kefir jest znakomitym lekarstwem na poparzenia słoneczne, jednak naukowcy nie zalecają marnotrawienia w ten sposób tego zacnego trunku. Skuteczność metody zwiększa się dwukrotnie w przypadku chodzenia boso po rosie.
Część osób myli kefir z jogurtem naturalnym. Oczywiście, różnią się między sobą, a pomyłki są zapewne wynikiem tego, że dobrze jest sprzedawać podobne produkty pod innymi nazwami.
Kefir jest też bardzo pożywnym produktem mlecznym zaraz po budyniu. Powinien być spożywany z ziemniaczkami i zasmażką.
Zawiera kultury bakterii, więc jest polecany osobom, które jej nie posiadają.
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.