Pyzy drożdżowe: Różnice pomiędzy wersjami
M (lit.) |
GriegorBOT (dyskusja • edycje) M (added Category:Kuchnia polska using HotCat) |
||
(Nie pokazano 2 wersji utworzonych przez jednego użytkownika) | |||
Linia 7: | Linia 7: | ||
== Tajny przepis na pyzy == |
== Tajny przepis na pyzy == |
||
Potrzebna będzie [[mąka]], drożdże (w [[Poznań|Poznaniu]] będą to młodzie), [[woda]], [[jajko]], [[sól]], czyli generalnie niewiele (spodziewaliście się po skąpych poznaniakach jakiejś drogiej potrawy? naprawdę?) i to wszystko należy wymieszać i postawić do wyrośnięcia., Gdy ciasto podwoi swoją objętość (tak [[na oko]]), należy z niego wyrobić coś podobnego do bułek. W tak zwanym międzyczasie bierzemy (czysty) garnek o dużym obwodzie i gotujemy w nim [[monotlenek diwodoru]], uważając, by się nie przypalił. Gdy zawartość zaczyna wrzeć, bierzemy '''czystą''' szmatę i owijamy nią garnek. Następnie wykładamy wyrośnięte pyzy i garnek przykrywamy pokrywką, a jeszcze lepiej, szklanym kloszem. Istnieją szkoły, które twierdzą, że pyz nie wolno przykrywać i są w stanie pobić tych, którzy twierdzą inaczej. |
Potrzebna będzie [[mąka]], drożdże (w [[Poznań|Poznaniu]] będą to młodzie), [[woda]], [[jajko]], [[sól]], czyli generalnie niewiele (spodziewaliście się po skąpych poznaniakach jakiejś drogiej potrawy? naprawdę?) i to wszystko należy wymieszać i postawić do wyrośnięcia., Gdy ciasto podwoi swoją objętość (tak [[na oko]]), należy z niego wyrobić coś podobnego do bułek. W tak zwanym międzyczasie bierzemy (czysty) garnek o dużym obwodzie i gotujemy w nim [[monotlenek diwodoru]], uważając, by się nie przypalił. Gdy zawartość zaczyna wrzeć, bierzemy '''czystą''' szmatę i owijamy nią garnek. Następnie wykładamy wyrośnięte pyzy i garnek przykrywamy pokrywką, a jeszcze lepiej, szklanym kloszem. Istnieją szkoły, które twierdzą, że pyz nie wolno przykrywać i są w stanie pobić tych, którzy twierdzą inaczej. |
||
== Zobacz też == |
|||
* [[Kartacz]] |
|||
* [[Placek]] |
|||
* [[Ruchanki]] |
|||
{{Jedzenie}} |
{{Jedzenie}} |
||
[[Kategoria:Kuchnia regionalna]] |
[[Kategoria:Kuchnia regionalna]] |
||
[[Kategoria:Kuchnia polska]] |
Aktualna wersja na dzień 13:06, 10 maj 2021
Pyzy drożdżowe – przez profanów zwane niekiedy pampuchy – potrawa z mąki, drożdży i czegoś jeszcze, przygotowywana w makiaweliczny sposób w garnku nad (!!!) wodą. Spożywana głównie w Wielkopolsce i niektórych częściach Mazowsza. Podaje się je z sosem mięsnym. Jest jedyną potrawą, do przyrządzania której konieczna jest szmata (i nie chodzi tu bynajmniej o Gazetę Polską czy inną Wybiórczą).
Pyzy a pyzy[edytuj • edytuj kod]
Pyzy drożdżowe nie mają nic wspólnego z pyzami ziemniaczanymi i, w przeciwieństwie do niech, nie zawierają mięsa (pyzy ziemniaczane tak naprawdę też go nie zawierają, ale o tym wiedzą jedynie producenci i niewielkie grono wtajemniczonych). Jeśli ktoś będzie wam wmawiał, że jedyne pyzy to te z ziemniaków, to znak, że ta osoba pracuje dla wrogich ośrodków dywersyjnych i jej zadaniem jest przekabacenie cię na stronę słuchaczy jedynej słusznej rozgłośni.
Tajny przepis na pyzy[edytuj • edytuj kod]
Potrzebna będzie mąka, drożdże (w Poznaniu będą to młodzie), woda, jajko, sól, czyli generalnie niewiele (spodziewaliście się po skąpych poznaniakach jakiejś drogiej potrawy? naprawdę?) i to wszystko należy wymieszać i postawić do wyrośnięcia., Gdy ciasto podwoi swoją objętość (tak na oko), należy z niego wyrobić coś podobnego do bułek. W tak zwanym międzyczasie bierzemy (czysty) garnek o dużym obwodzie i gotujemy w nim monotlenek diwodoru, uważając, by się nie przypalił. Gdy zawartość zaczyna wrzeć, bierzemy czystą szmatę i owijamy nią garnek. Następnie wykładamy wyrośnięte pyzy i garnek przykrywamy pokrywką, a jeszcze lepiej, szklanym kloszem. Istnieją szkoły, które twierdzą, że pyz nie wolno przykrywać i są w stanie pobić tych, którzy twierdzą inaczej.