Flaki: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(Flaki robi się tylko z żołądków przeżuwaczy)
Znaczniki: edytor wizualny rewert ręczny
 
(Nie pokazano 6 wersji utworzonych przez 6 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
[[File:Tractus_intestinalis_base.svg|200px|thumb|Flaczki po zamojsku, na schemacie zaznaczone żółtym kolorem.]]
[[File:Tractus_intestinalis_base.svg|200px|thumb|Flaczki po zamojsku, na schemacie zaznaczone żółtym kolorem.]]
[[File:Flaki_(2).JPG|200px|thumb|Jeśli to zdjęcie nie wywołuje u ciebie ślinotoku, sugeruję zwrócić polski paszport.]]
[[File:Flaki_(2).JPG|200px|thumb|''Jeśli to zdjęcie nie wywołuje u ciebie ślinotoku, sugeruję zwrócić polski paszport.'']]
'''Flaki''', zdrobniale '''Flaczki''' – smaczna{{fakt}}, bardzo sycąca i pożywna [[zupa]] przyrządzana (jak sama nazwa wskazuje) z żołądków wołowych lub wieprzowych. Skuteczna forma tyrania dzieci, lub leczenia [[kac]]a, przez nieco [[Mężczyzna|większe dzieci]]. Przypisuje się jej właściwości magiczne, jako że potrafi uzdrowić obłożnie chorego w dosłownie kilka dni. Potrawa tradycyjna dla terenów Lubelszczyzny, jednak jest mniej lub bardziej chętnie spożywana na terenie całej [[Polska|Polski]].
'''Flaki''', zdrobniale '''Flaczki''' – smaczna{{fakt}}, bardzo sycąca i pożywna [[zupa]] przyrządzana (jak sama nazwa wskazuje) z żołądków wołowych. Skuteczna forma tyrania dzieci, lub leczenia [[kac]]a przez nieco [[Mężczyzna|większe dzieci]]. Przypisuje się jej właściwości magiczne, jako że potrafi uzdrowić obłożnie chorego w dosłownie kilka dni. Potrawa tradycyjna dla terenów Lubelszczyzny, jednak jest mniej lub bardziej chętnie spożywana na terenie całej [[Polska|Polski]].


== Historia ==
== Historia ==
Linia 11: Linia 11:
== Sposób podania ==
== Sposób podania ==
Flaki serwuje się koniecznie '''gorące''', z dodatkiem posiekanej [[włoszczyzna|włoszczyzny]] z rosołu. Spożycie zimnych flaków jest wyjątkowo traumatycznym przeżyciem, utrzymującym się w pamięci przez długi czas. Jednakże, poprawnie sporządzone danie rozgrzeje i nasyci nawet najbardziej wygłodniałą osobę.
Flaki serwuje się koniecznie '''gorące''', z dodatkiem posiekanej [[włoszczyzna|włoszczyzny]] z rosołu. Spożycie zimnych flaków jest wyjątkowo traumatycznym przeżyciem, utrzymującym się w pamięci przez długi czas. Jednakże, poprawnie sporządzone danie rozgrzeje i nasyci nawet najbardziej wygłodniałą osobę.

== Zobacz też ==
* [[zupa]]
* [[czernina]]
* [[golonka]]


{{Jedzenie}}
{{Jedzenie}}

Aktualna wersja na dzień 01:06, 23 paź 2023

Flaczki po zamojsku, na schemacie zaznaczone żółtym kolorem.
Jeśli to zdjęcie nie wywołuje u ciebie ślinotoku, sugeruję zwrócić polski paszport.

Flaki, zdrobniale Flaczki – smaczna[potrzebne źródło], bardzo sycąca i pożywna zupa przyrządzana (jak sama nazwa wskazuje) z żołądków wołowych. Skuteczna forma tyrania dzieci, lub leczenia kaca przez nieco większe dzieci. Przypisuje się jej właściwości magiczne, jako że potrafi uzdrowić obłożnie chorego w dosłownie kilka dni. Potrawa tradycyjna dla terenów Lubelszczyzny, jednak jest mniej lub bardziej chętnie spożywana na terenie całej Polski.

Historia[edytuj • edytuj kod]

Idea flaków pojawiła się spontanicznie w wielu miejscach Europy, gdy głód zajrzał ludziom do garnków. Podczas, gdy bogatsze warstwy społeczeństwa jadały mięso, biedniejsze musiały się zadowolić podrobami i resztkami. Tak, z pozornie niejadalnych, śmierdzących żołądków bydlęcych nauczono się gotować polewkę. Następnie powędrowały na królewskie stoły (podobno ich miłośnikiem był Władysław Jagiełło), by powrócić na ulicę w formie ówczesnego fast-foodu. Obecnie obok pierogów, muzyki disco polo i obskakiwaniu regularnego wpierdolu w nogę są polskim atrybutem i symbolem narodowym.

Przygotowanie[edytuj • edytuj kod]

Istnieje wiele regionalnych przepisów na flaki, jednakże najbardziej uniwersalną jest wersja po zamojsku. Skąd ta nazwa? Chuj wie. Najważniejsze, że są smaczne. Większość ludzi idzie do najbliższego spożywczaka i kupuje słoik gotowego wyrobu. Jest to jednak zachowanie karygodne i stanowczo je potępiamy. Żołądki po obgotowaniu i pokrojeniu w cienkie paski należy wrzucić do garnka z rosołem. Czy to już flaki? Nic bardziej mylnego! Konieczne jest jeszcze odpowiednie doprawienie. Niezbędnymi przyprawami są majeranek, gałka muszkatołowa, papryka, imbir, ziele angielskie i liść laurowy. Regionalnie, spotyka się także wersje z dodatkiem pomidorów, czosnku, kminku lub różnorakich ziół. Mile widziana jest także wkładka w postaci kawałka gotowanego mięsa wołowego, od biedy wieprzowego.

Sposób podania[edytuj • edytuj kod]

Flaki serwuje się koniecznie gorące, z dodatkiem posiekanej włoszczyzny z rosołu. Spożycie zimnych flaków jest wyjątkowo traumatycznym przeżyciem, utrzymującym się w pamięci przez długi czas. Jednakże, poprawnie sporządzone danie rozgrzeje i nasyci nawet najbardziej wygłodniałą osobę.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]