Maczugi: Różnice pomiędzy wersjami
GriegorBOT (dyskusja • edycje) M (added Category:Kuchnia polska using HotCat) |
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa 31.41.82.12; przywrócono ostatnią wersję autorstwa GriegorBOT.) Znacznik: rewert |
(Nie pokazano 1 wersji utworzonej przez jednego użytkownika) | |
(Brak różnic)
|
Aktualna wersja na dzień 15:36, 2 paź 2021
Maczugi – legendarne chrupki, których powstanie miało niebagatelny wpływ na dalszy bieg historii III RP.
Geneza[edytuj • edytuj kod]
Wszystko zaczęło się od firmy Star Foods, największego sukcesu gospodarczego w historii Tomaszowa Mazowieckiego. Sztandarowym produktem tej firmy były chrupki Maczugi o smaku keczupowym i majonezowym, które wstrząsnęły polskim rynkiem chrupczanym i kubkami smakowymi konsumentów.
Maczugi majonezowe[edytuj • edytuj kod]
Smak tych chrupków uważany jest dzisiaj za obłędny i owiany legendą, uważa się je powszechnie za najlepsze jakie w ogóle powstały.
Epaminontas Mitzalis, były właściciel firmy, po sprzedaży Star Foods nie mógł pogodzić się ze wstrzymaniem produkcji jego majonezowego specjału. Ostatnie pieniądze przeznaczył na młot pneumatyczny i udał się swoim samochodem do Ojcowskiego Parku Narodowego. Tam, po odnalezieniu samotnej skały przy drodze, zatrzymał swojego Poloneza Caro i za pomocą jego akumulatora zasilił młot i rozpoczął rzeźbienie.
W niecałe trzy dni dokonał niemożliwego i wykonał ten ogromy monument. Całość zwieńczyła złota tablica o wymiarach 20 x 50cm na blachowkrętach z wygrawerowanymi słowami:
Pamięci smakowi, który zbudował pokolenie, człowiekowi, który stworzył ambrozję. |