Bigos: Różnice pomiędzy wersjami
Znacznik: edytor wizualny |
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa 46.205.213.108; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Typowekonto.) Znacznik: rewert |
||
(Nie pokazano 2 wersji utworzonych przez 2 użytkowników) | |||
Linia 3: | Linia 3: | ||
== Składniki == |
== Składniki == |
||
Bigos to nic innego jak góra [[kapusta|kapuchy]] kiszonej z dodatkiem jakiegoś mięsa (najczęściej kiełbasy). Według przepisów [[Stasia z Klanu|cioci Stasi]] powinno być to [[mięso]] czerwone, zaczerpnięte z [[dupa|dupy]] krowy. Innymi, nie mniej ważnymi składnikami są: |
Bigos to nic innego jak góra [[kapusta|kapuchy]] kiszonej z dodatkiem jakiegoś mięsa (najczęściej kiełbasy). Według przepisów [[Ciocia Stasia z Klanu|cioci Stasi]] powinno być to [[mięso]] czerwone, zaczerpnięte z [[dupa|dupy]] krowy. Innymi, nie mniej ważnymi składnikami są: |
||
* bulion (najlepiej marki Bulion); |
* bulion (najlepiej marki Bulion); |
||
* grzyby suszone; |
* grzyby suszone; |
Aktualna wersja na dzień 11:07, 19 wrz 2023
Bigos – narodowa potrawa Polski. Zaraz po schaboszczaku, najbardziej pożądana rzecz między godziną 15 a 17 w dniu każdego naszego rodaka. Dzień Bigosu obchodzimy 20 stycznia. Koreańska wersja tej potrawy to kimczi.
Składniki[edytuj • edytuj kod]
Bigos to nic innego jak góra kapuchy kiszonej z dodatkiem jakiegoś mięsa (najczęściej kiełbasy). Według przepisów cioci Stasi powinno być to mięso czerwone, zaczerpnięte z dupy krowy. Innymi, nie mniej ważnymi składnikami są:
- bulion (najlepiej marki Bulion);
- grzyby suszone;
- cebula;
- przyprawy: sól, pieprz, pył ze startego rogu jednorożca oraz listek laurowy;
- odrobinę wołowinki;
- często śliwki suszone;
- i inne takie, ale kogo to obchodzi, ważne, że smaczne.
Przyrządzanie[edytuj • edytuj kod]
Kapuchę razem z bulionem miąchamy, miąchamy i miąchamy. Do wymiąchanej kapuchy z bulionem dodajemy mięcho i nadal miąchamy. Cebulę i przyprawy również miąchamy[1]. Ważnym Dość istotnym elementem jest ugotowanie potrawy, bo jak nie to gówno z tego wyjdzie. I tak dusimy i miąchamy, aż zacznie nam to ładnie pachnieć. Jak śmierdzi to znaczy, że do jedzenia się nie nadaje. A jak się nie nadaje, to dupa jesteś i nie umiesz ugotować potrawy narodowej! Dobry bigos nakładamy na talerz, a jak się nie zje, to trzyma się tak długo, aż spleśnieje, bo szkoda wyrzucać tak pięknej potrawy. Na „bigospleś” patrzysz się tak długo, aż mama go nie wyrzuci (głupia dupa nie wie, co dobre). Niektórzy dodają do bigosu pomidory albo koncentrat. To nie jest właściwe działanie, bo wychodzi im zupa pomidorowa z kapustą. Błe!
Bigos na winie[edytuj • edytuj kod]
Najpopularniejszy rodzaj bigosu został określony potoczną nazwą bigos na winie. Sposób przyrządzenia takiego bigosu został wyjaśniony równie potocznym określeniem: Co się nawinie to do bigosu.
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
Przypisy
- ↑ Cokolwiek by to znaczyło