Chipsy: Różnice pomiędzy wersjami
M (Wycofano ostatnie edycje użytkownika Barteczeeeek, powód: za dużo linków) Znacznik: rewert |
|||
(Nie pokazano 143 wersji utworzonych przez 99 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Youtube|KC6T3_O2iWc|width=300|Jedzenie chipsów też może być dramatyczne}} |
|||
Pierwotna nazwa: '''Trzy Psy''', zniekształcona podczas zabawy w [[głuchy telefon]]. |
|||
[[Plik:Czipsy.jpg|thumb|Po zjedzeniu nadmiaru czipsów z ust wyrasta kaczy dzióbek]] |
|||
Chodzi o trzy psy ze znanego serialu<br> [[Dwunastu pancernych i trzy psy - ładujemy potrójnie]]. |
|||
{{słownik|[[Słownik:Chipsy|Chipsy]]}} |
|||
Serial ten jest luźno oparty na książce z okresu bitwy pod Grunwaldem zatytuowanej<br> |
|||
'''Chipsy''' (wym. ''cipsy'') – rodzaj niezdrowego jedzenia, składającego się głównie z powietrza, wzmacniaczy smaku z dodatkiem ziemniaków, oleju facepalmowego, guanylanu disodowego i dodatków prosto od różnych firm (najczęściej są to opiłki skorodowanego metalu, grudki ziemi i, oczywiście, [[orzechy arachidowe]]). Wśród [[Matka|mam]] znane są także jako „trucizna”, „sama chemia” i inne takie. Gdy otwierasz paczkę chipsów, musi być wypełniona maksymalnie w połowie. |
|||
'''Czterej ciężkozbrojni i pies ogrodnika'''.<br> |
|||
Z biegiem czasu zaczęto wykonywać podobizny Chipsów (Trzech Psów), jako filmowe gadżety, najczęściej z cieńkich plastrów ziemniaka |
|||
i nosić je zawieszone na szyi. Prawdziwą jednak furorę Czipsy zrobiły wtedy, gdy jednemu |
|||
kucharzowi zerwała się nitka, a podobizny Chipsów wpadły do gara ze smażącymi się frytkami. |
|||
== Historia == |
|||
Czipsy powstały właściwie dzięki wrednemu kucharzowi i wybrednemu klientowi. Otóż ów [[klient]] trzy razy odsyłał swoje pieczone pyry do kucharza, wyzywając go od ćwoków nie umiejących pokroić ziemnioków wystarczająco cienko. Wkurwiony szef kuchni postanowił dopiec upierdliwemu klientowi, pokroił bulwy na wręcz przezroczyste plasterki i upiekł je na krucho. Możecie się domyślać jak zdziwił się, gdy klient ogłosił jego danie „nektarem w amerykańskich ustach” i rozpoczął ich masową produkcję najprawdopodobniej przypisując wynalezienie czipsów sobie samemu. |
|||
Od kiedy tylko czipsy wkroczyły na rynek, nie spotkały się z przychylnością kół gospodyń domowych. Ksenofobicznie nastawieni Polacy nie chcieli przyjąć do wiadomości, że ten [[stany Zjednoczone Ameryki|hamerykański]] produkt wypiera z półek prawdziwie polskie żarło. Wymyślono więc wiele mitów na temat czipsów – pisano prace magisterskie o ich sposobie wytwarzania: z włosów, paznokci, gleby, insektów i [[monotlenek diwodoru|monotlenku diwodoru]]. Środowiska jedynej słusznej i niepodważalnej prawdy twierdziły, że czipsy (jak i nieco wcześniej [[Turbo (guma)|guma Turbo]]) są rakotwórcze i niebezpieczne. |
|||
⚫ | |||
== W sporcie == |
|||
Czipsy – obok [[piwo|piwa]], krakersów, telewizora, fotela lub kanapy – są najczęściej używanym przedmiotem w polskiej piłce nożnej oglądanej. |
|||
== Galeria == |
|||
<gallery> |
|||
Plik:Crunchups piwne.jpg|Czipsy sprzedawane tylko dorosłym |
|||
Plik:Czipsy Lejs.jpg|Typowa paczka z powie… z chipsami |
|||
Plik:Kartoffelchips-1.jpg|Apelujemy uprzejmie o nielizanie monitorów i nieślinienie klawiatury |
|||
Plik:Spróbój również.jpg|Spróbuj również już teraz! |
|||
</gallery> |
|||
== Zobacz też == |
|||
* [[chrupki]] |
|||
* [[Maczugi]] |
|||
* [[frytki]] |
|||
* [[chemia]] |
|||
* [[ziemniak]] |
|||
{{jedzenie}} |
|||
⚫ |
Aktualna wersja na dzień 11:17, 2 lip 2023
Chipsy (wym. cipsy) – rodzaj niezdrowego jedzenia, składającego się głównie z powietrza, wzmacniaczy smaku z dodatkiem ziemniaków, oleju facepalmowego, guanylanu disodowego i dodatków prosto od różnych firm (najczęściej są to opiłki skorodowanego metalu, grudki ziemi i, oczywiście, orzechy arachidowe). Wśród mam znane są także jako „trucizna”, „sama chemia” i inne takie. Gdy otwierasz paczkę chipsów, musi być wypełniona maksymalnie w połowie.
Historia[edytuj • edytuj kod]
Czipsy powstały właściwie dzięki wrednemu kucharzowi i wybrednemu klientowi. Otóż ów klient trzy razy odsyłał swoje pieczone pyry do kucharza, wyzywając go od ćwoków nie umiejących pokroić ziemnioków wystarczająco cienko. Wkurwiony szef kuchni postanowił dopiec upierdliwemu klientowi, pokroił bulwy na wręcz przezroczyste plasterki i upiekł je na krucho. Możecie się domyślać jak zdziwił się, gdy klient ogłosił jego danie „nektarem w amerykańskich ustach” i rozpoczął ich masową produkcję najprawdopodobniej przypisując wynalezienie czipsów sobie samemu.
Od kiedy tylko czipsy wkroczyły na rynek, nie spotkały się z przychylnością kół gospodyń domowych. Ksenofobicznie nastawieni Polacy nie chcieli przyjąć do wiadomości, że ten hamerykański produkt wypiera z półek prawdziwie polskie żarło. Wymyślono więc wiele mitów na temat czipsów – pisano prace magisterskie o ich sposobie wytwarzania: z włosów, paznokci, gleby, insektów i monotlenku diwodoru. Środowiska jedynej słusznej i niepodważalnej prawdy twierdziły, że czipsy (jak i nieco wcześniej guma Turbo) są rakotwórcze i niebezpieczne.
W sporcie[edytuj • edytuj kod]
Czipsy – obok piwa, krakersów, telewizora, fotela lub kanapy – są najczęściej używanym przedmiotem w polskiej piłce nożnej oglądanej.