Mortadela: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(nowa strona)
 
 
(Nie pokazano 41 wersji utworzonych przez 27 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
{{cytat|Prosto w '''mortadelę'''!|[[Król Julian]] o '''mortadeli'''}}
'''mortadela'''-królowa polskich stołów. Pochodzi z Itali krainy zwanej nie wiadomo czemu przez polaków WŁOCHAMI składa się głównie z wymion i penisów bydlęcych.
{{cytat|'''Mortadela''', '''mortadela''' – nie nadszarpnie ci portfela.|[[Stan Tutaj]] w piosence o '''mortadeli'''}}
Z mortadeli można zrobić wiele rzeczy np
[[Plik:Mortadella tagliata.jpg|300px|thumb|Niechlujna mortadela prosto z Włoch]]
* schabowy
'''Mortadela''' ([[język włoski|wł]]. ''Mortadella'') – rodzaj [[Włochy|włoskiej]] (ale też polskiej) [[kiełbasa|kiełbasy]] z [[Lombardia|Lombardii]], która przybyła tak jak [[Hymn Polski|Mazurek Dąbrowskiego]] do [[Polska|polskiej ziemi]], by podbić polskie stoły, później jamy gębowe i żołądki, a na koniec wrócić na stoły w swojej pierwotnej postaci<ref>Właściwość typowa dla polskiej mortadeli</ref>. Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego ''morte'' oznaczającego śmierć, i francuskiego ''de la'' oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie ''z''). Jak widać, ze śmiercią mortadeli do twarzy.
* sałatkę z tuńczyka

* koło zapasowe
== Zobacz też ==
* nunczako
* [[kiełbasa]]
* tonfe
* [[pizza]]
* torpede dalekiego zasiegu
* [[spaghetti]]
* korek do wina

Słowo mortadela wywodzi się prawdopodobnie z prasłowiańskiego Mordu na adeli.
{{przypisy}}
Adela była to koza wodza apaczów którą zabito rytualnie by z jej wymion zrobić kiełbasopodobny wyrób. Mit ten opisał znany NRDowski poeta i trubadur Maj Karol[[Grafika:Przyklad.jpg]]
{{stub|kuch}}
{{jedzenie}}
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]]

Aktualna wersja na dzień 23:11, 28 sie 2021

Prosto w mortadelę!

Król Julian o mortadeli

Mortadela, mortadela – nie nadszarpnie ci portfela.

Stan Tutaj w piosence o mortadeli
Niechlujna mortadela prosto z Włoch

Mortadela (. Mortadella) – rodzaj włoskiej (ale też polskiej) kiełbasy z Lombardii, która przybyła tak jak Mazurek Dąbrowskiego do polskiej ziemi, by podbić polskie stoły, później jamy gębowe i żołądki, a na koniec wrócić na stoły w swojej pierwotnej postaci[1]. Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego morte oznaczającego śmierć, i francuskiego de la oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie z). Jak widać, ze śmiercią mortadeli do twarzy.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]

Przypisy

  1. Właściwość typowa dla polskiej mortadeli


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.