Mortadela: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(nowa strona) |
|||
(Nie pokazano 41 wersji utworzonych przez 27 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{cytat|Prosto w '''mortadelę'''!|[[Król Julian]] o '''mortadeli'''}} |
|||
'''mortadela'''-królowa polskich stołów. Pochodzi z Itali krainy zwanej nie wiadomo czemu przez polaków WŁOCHAMI składa się głównie z wymion i penisów bydlęcych. |
|||
{{cytat|'''Mortadela''', '''mortadela''' – nie nadszarpnie ci portfela.|[[Stan Tutaj]] w piosence o '''mortadeli'''}} |
|||
Z mortadeli można zrobić wiele rzeczy np |
|||
[[Plik:Mortadella tagliata.jpg|300px|thumb|Niechlujna mortadela prosto z Włoch]] |
|||
* schabowy |
|||
'''Mortadela''' ([[język włoski|wł]]. ''Mortadella'') – rodzaj [[Włochy|włoskiej]] (ale też polskiej) [[kiełbasa|kiełbasy]] z [[Lombardia|Lombardii]], która przybyła tak jak [[Hymn Polski|Mazurek Dąbrowskiego]] do [[Polska|polskiej ziemi]], by podbić polskie stoły, później jamy gębowe i żołądki, a na koniec wrócić na stoły w swojej pierwotnej postaci<ref>Właściwość typowa dla polskiej mortadeli</ref>. Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego ''morte'' oznaczającego śmierć, i francuskiego ''de la'' oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie ''z''). Jak widać, ze śmiercią mortadeli do twarzy. |
|||
* sałatkę z tuńczyka |
|||
* koło zapasowe |
|||
== Zobacz też == |
|||
* nunczako |
|||
* [[kiełbasa]] |
|||
* tonfe |
|||
* [[pizza]] |
|||
* torpede dalekiego zasiegu |
|||
* [[spaghetti]] |
|||
* korek do wina |
|||
Słowo mortadela wywodzi się prawdopodobnie z prasłowiańskiego Mordu na adeli. |
|||
{{przypisy}} |
|||
Adela była to koza wodza apaczów którą zabito rytualnie by z jej wymion zrobić kiełbasopodobny wyrób. Mit ten opisał znany NRDowski poeta i trubadur Maj Karol[[Grafika:Przyklad.jpg]] |
|||
{{stub|kuch}} |
|||
{{jedzenie}} |
|||
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]] |
Aktualna wersja na dzień 23:11, 28 sie 2021
Prosto w mortadelę!
- Król Julian o mortadeli
Mortadela, mortadela – nie nadszarpnie ci portfela.
- Stan Tutaj w piosence o mortadeli
Mortadela (wł. Mortadella) – rodzaj włoskiej (ale też polskiej) kiełbasy z Lombardii, która przybyła tak jak Mazurek Dąbrowskiego do polskiej ziemi, by podbić polskie stoły, później jamy gębowe i żołądki, a na koniec wrócić na stoły w swojej pierwotnej postaci[1]. Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego morte oznaczającego śmierć, i francuskiego de la oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie z). Jak widać, ze śmiercią mortadeli do twarzy.
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
Przypisy
- ↑ Właściwość typowa dla polskiej mortadeli
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.