Koncentrat pomidorowy: Różnice pomiędzy wersjami
(red) |
|||
(Nie pokazano 32 wersji utworzonych przez 18 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[ |
[[Plik: drzewo koncentratowe.jpg|200px|thumb|Drzewo koncentratowe]] |
||
⚫ | |||
⚫ | |||
{{cytat|'''Koncentrat pomidorowy''' trzydziestoprocentowy. Żeby nie zapeszyć.|Olek Klepacz z Formacji Nieżywych Schabuff o tym, że '''koncentrat''' jest bardzo ważny w przyrządzaniu [[spaghetti]]}} |
|||
⚫ | |||
⚫ | |||
Niedawno naukowcy z [[Stany Zjednoczone Ameryki|USA]] wyhodowali pierwsze drzewo koncentratowe, wszczepiając zwykłej jabłoni geny odpowiadające za szklane opakowanie i metalową zakrętkę. Drzewo rodzi dorodne, zakręcone i gotowe do użytku słoiki, które następnie napełniane są w fabryce substancją koncentratopodobną. Skład tej mieszaniny to, w przybliżeniu, 2 [[wagon]]y dowolnych składników, których nazwy zaczynają się na E (np. E220, E345, itp.), wagon gąbczastych, glutowatych substancji w kolorze czerwonym i wagon aromatu identycznego z naturalnym. Wiodący producenci dodają czasami jedną bądź dwie skrzynki pomidorów. |
|||
==Masowa produkcja== |
|||
Niedawno naukowcy z USA wyhodowali pierwsze drzewo koncentratowe |
|||
Okres połowicznego rozpadu koncentratu pomidorowego wynosi jakieś 4,5 miliarda lat i wprawia w zdumienie nawet [[fizyk]]ów jądrowych. Nie dotyczy to jedynie koncentratów z prawdziwymi pomidorami, które mogą wytrzymać w lodówce jedyne 200 lat i w związku z tym nie są chętnie kupowane jako produkty szybko psujące się. |
|||
⚫ | |||
⚫ | |||
Wielu skrytobójców używa koncentratów pomidorowych jako silnej trucizny. Jedna puszka może zabić 5 słoni. Dodajmy, że musi być to odpowiednio duża puszka zrzucona ze sporej wysokości. |
|||
Koncentrat pomidorowy może, po odpowiednim rozcieńczeniu [[woda|wodą]], rozsmarowaniu po blacie z ciasta, posypaniu serem, mięsem i czasem różnymi warzywami, wypieczeniu go w specjalnym piecu, a następnie spożyciu, wywoływać uczucie sytości. |
|||
Po dodaniu wrzącej wody i [[kostka rosołowa|kostki rosołowej]] otrzymujemy czerwoną substancję zwaną [[Zupa pomidorowa|zupą pomidorową]] (nie wiadomo czemu, bo przecież, jak zostało wykazane wyżej, nie ma w niej żadnych pomidorów). |
|||
Po rozprowadzeniu na ciele można udawać ciężko rannego. Jest to najlepsze z dotychczas znalezionych zastosowań dla koncentratu. |
|||
== Zobacz też == |
|||
* [[ketchup]] |
|||
* [[pomidor]] |
|||
* [[zupa pomidorowa]] |
|||
{{Jedzenie}} |
|||
[[Kategoria:Przyprawy]] |
[[Kategoria:Przyprawy]] |
Aktualna wersja na dzień 13:29, 22 kwi 2022
Koncentrat pomidorowy trzydziestoprocentowy. Żeby nie zapeszyć.
- Olek Klepacz z Formacji Nieżywych Schabuff o tym, że koncentrat jest bardzo ważny w przyrządzaniu spaghetti
Koncentrat pomidorowy – dziesięciokrotnie sprężone pomidory z dodatkiem wszystkich możliwych chemikaliów na rynku. Smakuje jak pleśń. Spożywać go można dopiero po ukończeniu osiemnastego roku życia.
Niedawno naukowcy z USA wyhodowali pierwsze drzewo koncentratowe, wszczepiając zwykłej jabłoni geny odpowiadające za szklane opakowanie i metalową zakrętkę. Drzewo rodzi dorodne, zakręcone i gotowe do użytku słoiki, które następnie napełniane są w fabryce substancją koncentratopodobną. Skład tej mieszaniny to, w przybliżeniu, 2 wagony dowolnych składników, których nazwy zaczynają się na E (np. E220, E345, itp.), wagon gąbczastych, glutowatych substancji w kolorze czerwonym i wagon aromatu identycznego z naturalnym. Wiodący producenci dodają czasami jedną bądź dwie skrzynki pomidorów.
Okres połowicznego rozpadu koncentratu pomidorowego wynosi jakieś 4,5 miliarda lat i wprawia w zdumienie nawet fizyków jądrowych. Nie dotyczy to jedynie koncentratów z prawdziwymi pomidorami, które mogą wytrzymać w lodówce jedyne 200 lat i w związku z tym nie są chętnie kupowane jako produkty szybko psujące się.
Zastosowania[edytuj • edytuj kod]
Wielu skrytobójców używa koncentratów pomidorowych jako silnej trucizny. Jedna puszka może zabić 5 słoni. Dodajmy, że musi być to odpowiednio duża puszka zrzucona ze sporej wysokości.
Koncentrat pomidorowy może, po odpowiednim rozcieńczeniu wodą, rozsmarowaniu po blacie z ciasta, posypaniu serem, mięsem i czasem różnymi warzywami, wypieczeniu go w specjalnym piecu, a następnie spożyciu, wywoływać uczucie sytości.
Po dodaniu wrzącej wody i kostki rosołowej otrzymujemy czerwoną substancję zwaną zupą pomidorową (nie wiadomo czemu, bo przecież, jak zostało wykazane wyżej, nie ma w niej żadnych pomidorów).
Po rozprowadzeniu na ciele można udawać ciężko rannego. Jest to najlepsze z dotychczas znalezionych zastosowań dla koncentratu.