Słonina: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (-powt., enter, {{t}})
M
Linia 6: Linia 6:


{{stub|kuch}}
{{stub|kuch}}

{{Jedzenie}}


[[kategoria:Dania mięsne i rybne]]
[[kategoria:Dania mięsne i rybne]]

Wersja z 17:45, 1 wrz 2013

Szablon:Tmięso, wędlina, kawałek świńskiego sadła, czy tam coś jeszcze. Słoninę zaliczyć można jedynie do tłuszczów. Można z niej wytapiać smalec ze skwarkami. Tak wysmażona wcześniej słoninę można używać jako tłuszcz do smażenia na wszelkie sposoby schaboszczaków, mielonych itp.

W niektórych przypadkach ludzie konsumują słoninę z pieczywem zapijając setką. Powszechnie konsumowana przez ptaki.

Uwaga! Nie zachodzi tutaj analogia pomiędzy nazwą mięsa a źródłem jego pochodzenia. Tak jak w przypadku baraniny czy wołowiny można łatwo domyślić się, z jakiego zwierzęcia pochodzi mięso, tak w przypadku słoniny nazwa ta może być dezorientująca. Wbrew pozorom to nie jest mięso ze słonia.


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.