Słonina: Różnice pomiędzy wersjami
M (-powt., enter, {{t}}) |
M |
||
Linia 6: | Linia 6: | ||
{{stub|kuch}} |
{{stub|kuch}} |
||
{{Jedzenie}} |
|||
[[kategoria:Dania mięsne i rybne]] |
[[kategoria:Dania mięsne i rybne]] |
Wersja z 17:45, 1 wrz 2013
Szablon:Tmięso, wędlina, kawałek świńskiego sadła, czy tam coś jeszcze. Słoninę zaliczyć można jedynie do tłuszczów. Można z niej wytapiać smalec ze skwarkami. Tak wysmażona wcześniej słoninę można używać jako tłuszcz do smażenia na wszelkie sposoby schaboszczaków, mielonych itp.
W niektórych przypadkach ludzie konsumują słoninę z pieczywem zapijając setką. Powszechnie konsumowana przez ptaki.
Uwaga! Nie zachodzi tutaj analogia pomiędzy nazwą mięsa a źródłem jego pochodzenia. Tak jak w przypadku baraniny czy wołowiny można łatwo domyślić się, z jakiego zwierzęcia pochodzi mięso, tak w przypadku słoniny nazwa ta może być dezorientująca. Wbrew pozorom to nie jest mięso ze słonia.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.