Salceson: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(automatyczna podmiana)
M
Znacznik: edytor źródłowy
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:Salceson.jpg|right|thumb|200px|Salceson gotowy do zjedzenia ]]
[[Plik:Salceson.jpg|right|thumb|200px|Salceson gotowy do zjedzenia]]
{{t}} wyrób czekoladopodobny, tłoczony zazwyczaj ze świńskich oczu, krwi, cukru pudru i kminku. Salceson dzięki swojemu nieprzeciętnemu smakowi i zapachowi cieszy się szczególnie dużą popularnością wśród [[rolnik]]ów.
{{t}} wyrób czekoladopodobny, tłoczony zazwyczaj ze świńskich oczu, krwi, cukru pudru i kminku. Salceson dzięki swojemu nieprzeciętnemu smakowi i zapachowi cieszy się szczególnie dużą popularnością wśród [[rolnik]]ów.


== Rodzaje salcesonów ==
== Rodzaje salcesonów ==
*Włoski (czosnek, słonina, kminek, móżdżki cielęce, żelatyna ),
* Włoski (czosnek, słonina, kminek, móżdżki cielęce, żelatyna ),
*Koci (tłuszcz z kota, krew, zmielone zęby, rosół, żelatyna),
* Koci (tłuszcz z kota, krew, zmielone zęby, rosół, żelatyna),
*Pomidorowy (podroby, skórki wieprzowe, krew, zupa pomidorowa, żelatyna),
* Pomidorowy (podroby, skórki wieprzowe, krew, zupa pomidorowa, żelatyna),
*Ozorkowy (ozorki wieprzowe, skóra świni, cukier puder, wywar z kurzych nóg, żelki kokosowe).
* Ozorkowy (ozorki wieprzowe, skóra świni, cukier puder, wywar z kurzych nóg, żelki kokosowe).
*Albański (Ludzka wątroba, spinacz aluminium, odchody wielbłąda, włosy łonowe stonogi, wyciąg z jelita sowy, zmielone kręgi i woda)
* Albański (Ludzka wątroba, spinacz aluminium, odchody wielbłąda, włosy łonowe stonogi, wyciąg z jelita sowy, zmielone kręgi i woda).
Salceson można zrobić praktycznie z wszystkiego, nawet z resztek po obiedzie.
Salceson można zrobić praktycznie z wszystkiego, nawet z resztek po obiedzie.



Wersja z 23:04, 14 lip 2015

Plik:Salceson.jpg
Salceson gotowy do zjedzenia

Szablon:T wyrób czekoladopodobny, tłoczony zazwyczaj ze świńskich oczu, krwi, cukru pudru i kminku. Salceson dzięki swojemu nieprzeciętnemu smakowi i zapachowi cieszy się szczególnie dużą popularnością wśród rolników.

Rodzaje salcesonów

  • Włoski (czosnek, słonina, kminek, móżdżki cielęce, żelatyna ),
  • Koci (tłuszcz z kota, krew, zmielone zęby, rosół, żelatyna),
  • Pomidorowy (podroby, skórki wieprzowe, krew, zupa pomidorowa, żelatyna),
  • Ozorkowy (ozorki wieprzowe, skóra świni, cukier puder, wywar z kurzych nóg, żelki kokosowe).
  • Albański (Ludzka wątroba, spinacz aluminium, odchody wielbłąda, włosy łonowe stonogi, wyciąg z jelita sowy, zmielone kręgi i woda).

Salceson można zrobić praktycznie z wszystkiego, nawet z resztek po obiedzie.

Ciekawostki

  • Według legendy im dłuższego włosa wyłowisz z salcesonu tym dłużej będziesz żył,
  • Każde dziecko marzy, by dostać 0,5 kg salcesonu pod choinkę,
  • Przed zjedzeniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.