Salceson: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(automatyczna podmiana) |
M Znacznik: edytor źródłowy |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Salceson.jpg|right|thumb|200px|Salceson gotowy do zjedzenia |
[[Plik:Salceson.jpg|right|thumb|200px|Salceson gotowy do zjedzenia]] |
||
{{t}} wyrób czekoladopodobny, tłoczony zazwyczaj ze świńskich oczu, krwi, cukru pudru i kminku. Salceson dzięki swojemu nieprzeciętnemu smakowi i zapachowi cieszy się szczególnie dużą popularnością wśród [[rolnik]]ów. |
{{t}} wyrób czekoladopodobny, tłoczony zazwyczaj ze świńskich oczu, krwi, cukru pudru i kminku. Salceson dzięki swojemu nieprzeciętnemu smakowi i zapachowi cieszy się szczególnie dużą popularnością wśród [[rolnik]]ów. |
||
== Rodzaje salcesonów == |
== Rodzaje salcesonów == |
||
*Włoski (czosnek, słonina, kminek, móżdżki cielęce, żelatyna ), |
* Włoski (czosnek, słonina, kminek, móżdżki cielęce, żelatyna ), |
||
*Koci (tłuszcz z kota, krew, zmielone zęby, rosół, żelatyna), |
* Koci (tłuszcz z kota, krew, zmielone zęby, rosół, żelatyna), |
||
*Pomidorowy (podroby, skórki wieprzowe, krew, zupa pomidorowa, żelatyna), |
* Pomidorowy (podroby, skórki wieprzowe, krew, zupa pomidorowa, żelatyna), |
||
*Ozorkowy (ozorki wieprzowe, skóra świni, cukier puder, wywar z kurzych nóg, żelki kokosowe). |
* Ozorkowy (ozorki wieprzowe, skóra świni, cukier puder, wywar z kurzych nóg, żelki kokosowe). |
||
*Albański (Ludzka wątroba, spinacz aluminium, odchody wielbłąda, włosy łonowe stonogi, wyciąg z jelita sowy, zmielone kręgi i woda) |
* Albański (Ludzka wątroba, spinacz aluminium, odchody wielbłąda, włosy łonowe stonogi, wyciąg z jelita sowy, zmielone kręgi i woda). |
||
Salceson można zrobić praktycznie z wszystkiego, nawet z resztek po obiedzie. |
Salceson można zrobić praktycznie z wszystkiego, nawet z resztek po obiedzie. |
||
Wersja z 23:04, 14 lip 2015
Szablon:T wyrób czekoladopodobny, tłoczony zazwyczaj ze świńskich oczu, krwi, cukru pudru i kminku. Salceson dzięki swojemu nieprzeciętnemu smakowi i zapachowi cieszy się szczególnie dużą popularnością wśród rolników.
Rodzaje salcesonów
- Włoski (czosnek, słonina, kminek, móżdżki cielęce, żelatyna ),
- Koci (tłuszcz z kota, krew, zmielone zęby, rosół, żelatyna),
- Pomidorowy (podroby, skórki wieprzowe, krew, zupa pomidorowa, żelatyna),
- Ozorkowy (ozorki wieprzowe, skóra świni, cukier puder, wywar z kurzych nóg, żelki kokosowe).
- Albański (Ludzka wątroba, spinacz aluminium, odchody wielbłąda, włosy łonowe stonogi, wyciąg z jelita sowy, zmielone kręgi i woda).
Salceson można zrobić praktycznie z wszystkiego, nawet z resztek po obiedzie.
Ciekawostki
- Według legendy im dłuższego włosa wyłowisz z salcesonu tym dłużej będziesz żył,
- Każde dziecko marzy, by dostać 0,5 kg salcesonu pod choinkę,
- Przed zjedzeniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.