Mortadela: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(automatyczna podmiana)
Znacznik: edytor źródłowy
Linia 3: Linia 3:
{{t||[[język włoski|wł.]] ''Mortadella''}}rodzaj [[Włochy|włoskiej]] (ale też polskiej) [[kiełbasa|kiełbasy]] z [[Lombardia|Lombardii]], która przybyła tak jak [[Hymn Polski|Mazurek Dąbrowskiego]] do [[Polska|polskiej ziemi]], by podbić polskie stoły, a później jamy gębowe i żołądki, a potem wrócić na stoły w swojej pierwotnej postaci <ref>właściwość typowa dla polskiej mortadeli</ref>. Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego ''morte'', oznaczającego śmierć i francuskiego ''de la'' oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie ''z''). Jak widać ze śmiercią mortadeli do twarzy.
{{t||[[język włoski|wł.]] ''Mortadella''}}rodzaj [[Włochy|włoskiej]] (ale też polskiej) [[kiełbasa|kiełbasy]] z [[Lombardia|Lombardii]], która przybyła tak jak [[Hymn Polski|Mazurek Dąbrowskiego]] do [[Polska|polskiej ziemi]], by podbić polskie stoły, a później jamy gębowe i żołądki, a potem wrócić na stoły w swojej pierwotnej postaci <ref>właściwość typowa dla polskiej mortadeli</ref>. Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego ''morte'', oznaczającego śmierć i francuskiego ''de la'' oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie ''z''). Jak widać ze śmiercią mortadeli do twarzy.
== Skład surowcowy ==
== Skład surowcowy ==
*Krowie wymiona 4%
*Mięso z żuka 2%
*Mięso z żuka 2%
*Mięso z fugu 1%
*Mięso z fugu 1%
*Popiół z palm wielkanocnych 5%
*Popiół z palm wielkanocnych 5%
*Kocie pazurki 2%
*Kocie pazurki 2%
*Arszenik 10%
*Arszenik 6%
*Ziemia obiecana 5%
*Ziemia obiecana 5%
*Żwirek 3%
*Żwirek 3%

Wersja z 18:00, 4 mar 2015

Prosto w mortadelę!

Król Julian o mortadeli

Szablon:Trodzaj włoskiej (ale też polskiej) kiełbasy z Lombardii, która przybyła tak jak Mazurek Dąbrowskiego do polskiej ziemi, by podbić polskie stoły, a później jamy gębowe i żołądki, a potem wrócić na stoły w swojej pierwotnej postaci [1]. Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego morte, oznaczającego śmierć i francuskiego de la oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie z). Jak widać ze śmiercią mortadeli do twarzy.

Skład surowcowy

  • Krowie wymiona 4%
  • Mięso z żuka 2%
  • Mięso z fugu 1%
  • Popiół z palm wielkanocnych 5%
  • Kocie pazurki 2%
  • Arszenik 6%
  • Ziemia obiecana 5%
  • Żwirek 3%
  • Mięso wieprzowe 0,1%
  • Mięso wołowe 0,9%
  • Arbuz 1%
  • Kokaina 10%
  • Styropian 20%
  • Margaryna 20%
  • Czekolada deserowa 5%
  • Butapren 3%
  • Kości wiewiórki 2%
  • Powietrze 10%

Wbrew powszechnym przekonaniom, mortadela nie zawiera dodatków „E” i konserwantów i sztucznych barwników. Może skusisz się na plasterek?

Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.

  1. właściwość typowa dla polskiej mortadeli