Mortadela: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(automatyczna podmiana) |
Znacznik: edytor źródłowy |
||
Linia 3: | Linia 3: | ||
{{t||[[język włoski|wł.]] ''Mortadella''}}rodzaj [[Włochy|włoskiej]] (ale też polskiej) [[kiełbasa|kiełbasy]] z [[Lombardia|Lombardii]], która przybyła tak jak [[Hymn Polski|Mazurek Dąbrowskiego]] do [[Polska|polskiej ziemi]], by podbić polskie stoły, a później jamy gębowe i żołądki, a potem wrócić na stoły w swojej pierwotnej postaci <ref>właściwość typowa dla polskiej mortadeli</ref>. Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego ''morte'', oznaczającego śmierć i francuskiego ''de la'' oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie ''z''). Jak widać ze śmiercią mortadeli do twarzy. |
{{t||[[język włoski|wł.]] ''Mortadella''}}rodzaj [[Włochy|włoskiej]] (ale też polskiej) [[kiełbasa|kiełbasy]] z [[Lombardia|Lombardii]], która przybyła tak jak [[Hymn Polski|Mazurek Dąbrowskiego]] do [[Polska|polskiej ziemi]], by podbić polskie stoły, a później jamy gębowe i żołądki, a potem wrócić na stoły w swojej pierwotnej postaci <ref>właściwość typowa dla polskiej mortadeli</ref>. Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego ''morte'', oznaczającego śmierć i francuskiego ''de la'' oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie ''z''). Jak widać ze śmiercią mortadeli do twarzy. |
||
== Skład surowcowy == |
== Skład surowcowy == |
||
*Krowie wymiona 4% |
|||
*Mięso z żuka 2% |
*Mięso z żuka 2% |
||
*Mięso z fugu 1% |
*Mięso z fugu 1% |
||
*Popiół z palm wielkanocnych 5% |
*Popiół z palm wielkanocnych 5% |
||
*Kocie pazurki 2% |
*Kocie pazurki 2% |
||
*Arszenik |
*Arszenik 6% |
||
*Ziemia obiecana 5% |
*Ziemia obiecana 5% |
||
*Żwirek 3% |
*Żwirek 3% |
Wersja z 18:00, 4 mar 2015
Prosto w mortadelę!
- Król Julian o mortadeli
Szablon:Trodzaj włoskiej (ale też polskiej) kiełbasy z Lombardii, która przybyła tak jak Mazurek Dąbrowskiego do polskiej ziemi, by podbić polskie stoły, a później jamy gębowe i żołądki, a potem wrócić na stoły w swojej pierwotnej postaci [1]. Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego morte, oznaczającego śmierć i francuskiego de la oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie z). Jak widać ze śmiercią mortadeli do twarzy.
Skład surowcowy
- Krowie wymiona 4%
- Mięso z żuka 2%
- Mięso z fugu 1%
- Popiół z palm wielkanocnych 5%
- Kocie pazurki 2%
- Arszenik 6%
- Ziemia obiecana 5%
- Żwirek 3%
- Mięso wieprzowe 0,1%
- Mięso wołowe 0,9%
- Arbuz 1%
- Kokaina 10%
- Styropian 20%
- Margaryna 20%
- Czekolada deserowa 5%
- Butapren 3%
- Kości wiewiórki 2%
- Powietrze 10%
Wbrew powszechnym przekonaniom, mortadela nie zawiera dodatków „E” i konserwantów i sztucznych barwników. Może skusisz się na plasterek?
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.
- ↑ właściwość typowa dla polskiej mortadeli