Salceson: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(Allahu Thumburihhtu!)
Znacznik: przez API
M (commons)
Znacznik: edytor źródłowy
Linia 2: Linia 2:


== Rodzaje salcesonów ==
== Rodzaje salcesonów ==
[[Plik:Salceson.jpg|thumb|200px|Salceson gotowy do zjedzenia]]
[[Plik:Salceson Poznan.jpg|thumb|200px|Salceson gotowy do zjedzenia]]
* Włoski (czosnek, słonina, kminek, móżdżki cielęce, żelatyna),
* Włoski (czosnek, słonina, kminek, móżdżki cielęce, żelatyna),
* Koci (tłuszcz z kota, krew, zmielone zęby, rosół, żelatyna),
* Koci (tłuszcz z kota, krew, zmielone zęby, rosół, żelatyna),

Wersja z 13:47, 20 sie 2017

Salceson – wyrób czekoladopodobny, tłoczony zazwyczaj ze świńskich oczu, krwi, cukru pudru i kminku. Salceson dzięki swojemu nieprzeciętnemu smakowi i zapachowi cieszy się szczególnie dużą popularnością wśród rolników.

Rodzaje salcesonów

Salceson gotowy do zjedzenia
  • Włoski (czosnek, słonina, kminek, móżdżki cielęce, żelatyna),
  • Koci (tłuszcz z kota, krew, zmielone zęby, rosół, żelatyna),
  • Pomidorowy (podroby, skórki wieprzowe, krew, zupa pomidorowa, żelatyna),
  • Ozorkowy (ozorki wieprzowe, skóra świni, cukier puder, wywar z kurzych nóg, żelki kokosowe).
  • Albański (Ludzka wątroba, spinacz aluminium, odchody wielbłąda, włosy łonowe stonogi, wyciąg z jelita sowy, zmielone kręgi i woda).

Salceson można zrobić praktycznie z wszystkiego, nawet z resztek po obiedzie.

Ciekawostki

  • Według legendy, im dłuższego włosa wyłowisz z salcesonu, tym dłużej będziesz żył,
  • Każde dziecko marzy, by dostać 0,5 kg salcesonu pod choinkę,
  • Przed zjedzeniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.