Knysza: Różnice pomiędzy wersjami
M (added Category:Kuchnia regionalna using HotCat) |
|||
Linia 10: | Linia 10: | ||
{{Jedzenie}} |
{{Jedzenie}} |
||
[[Kategoria:Fast food]] |
[[Kategoria:Fast food]] |
||
[[Kategoria:Kuchnia regionalna]] |
Wersja z 23:59, 12 kwi 2019
Knysza – potrawa z rodzaju fast food (czyli buła z czymś), kiedyś występująca głównie na stacji Wrocław Główny i w jej okolicy, dzisiaj coraz częściej spotykana w innych regionach Polski. Dokładny skład jest bliżej nieustalony; zasadniczo knysza jest potrawą wegetariańską, pod warunkiem, że używane do jej produkcji warzywa nie zawierają dodatkowego wsadu białkowego z przeróżnej maści wegańskich robaczków. Jest potrawą wybitnie inwazyjną: jest niemożliwe zjedzenie knyszy bez pokrycia co najmniej 1 m² podłoża poszatkowanymi warzywami i bez pochlapania sosem najlepszej kurtki.
Historia
Knysza powstała prawdopodobnie w Puszczy Knyszyńskiej, skąd następnie została przeniesiona do Wrocławia. Według innych źródeł pierwsza knysza powstała poprzez wyrzucenie z jej środka niedosmażonego hamburgera. Przy produkcji następnych knysz zapomniano o wkładce mięsnej, robiąc w ten sposób dobrze różnej maści hipsterom i lewakom. Niektóre lokale powróciły jednak do haniebnej tradycji umieszczania w knyszy martwych zwierząt, czyniąc przyjezdnym mętlik w głowie, czy między knyszą a kebabem są jakieś różnice.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.