Zupa: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(autopromocja)
Linia 31: Linia 31:
* Zupa z [[Biedronka|biedronki]].
* Zupa z [[Biedronka|biedronki]].
* Grochówka;
* Grochówka;
* Grochówka extra – połączenie grochówki z zupą "przegląd tygodnia";
* Grochówka extra – połączenie grochówki z zupą „przegląd tygodnia”;
* Gorący Kubek® Knorr;
* Gorący Kubek® Knorr.

{{stub|kuch}}
{{stub|kuch}}
{{Jedzenie}}
{{Jedzenie}}

Wersja z 08:03, 29 kwi 2019

Tradycyjna niemiecka zupa z walca

Po twojej pysznej zupie nie ruszam dupy z klopa. Ta zupa była z mlekiem, na mleko mam alergię!

Parodia piosenki Basshuntera DotA

Zupa – bliżej nieokreślona ciecz (w skrajnych przypadkach ciało stałe) podawana jako danie głównie na stołach Polski, jako środek zapobiegawczy w chorobach: popromiennej oraz poalkoholowej.

Charakterystyka zupy

Środowiskiem naturalnym zupy są garnki, kuchnia, podłoga (co się często zdarza) i sobotnie obiadki u babci. Prócz różnobarwnych cieczy w zupie można znaleźć makaron, ryż, mięso i wygrzebywane na bok warzywa. Zupę najczęściej spożywa się łyżką, bo widelec przecieka.

Rodzaje zupy

A może chodziło im o krem ściągający pory?
  • Zupa nic;
  • Zupa dziada;
  • Zupa pomidorowa;
  • Zupa z kaczki (aka rosół);
  • Zupa bieda;
  • Zupka chińska;
  • Wodzionka;
  • Zupa „przegląd tygodnia” – wrzucamy do gara to, co jest niepotrzebne w lodówce. Znana też jako zupa wojskowa;
  • Czarna polewka;
  • Mleczna;
  • Żurek;
  • Barszcz;
  • Flaki;
  • Czekoladowa z cukrem pudrem i makaronem;
  • Aż-mi-się-chce-wymiotować – wrzucamy do garnka wszystko co mamy w zasięgu ognia, wybucha bomba biologiczna i po zjedzeniu zupy toniemy w wymiocinach;
  • Grzybowa (preferujemy grzybki halucynki), można też włożyć nogi do miski z wodą;
  • Ogórkowa;
  • Rosioł – rosół, z tym że zamiast kuraka dajemy osła;
  • Zupa Romana – gwiazda telewizyjna Amino;
  • Zupa z biedronki.
  • Grochówka;
  • Grochówka extra – połączenie grochówki z zupą „przegląd tygodnia”;
  • Gorący Kubek® Knorr.


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.