Zupa pomidorowa: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa 5.173.17.12; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Runab Berkenetz.)
Znacznik: rewert
(Anulowano wersję użytkownika Ostrzyciel)
Znaczniki: anulowanie zrewertowane
Linia 10: Linia 10:
'''Zupa pomidorowa''' (pomidorówka) – rodzaj [[Zupa|zupy]], który jest podstawą kuchni na całym świecie. Dzieli się na pomidorową z ryżem i z makaronem. Podział ten istniał od zawsze i był przyczyną wielu nieszczęść. Jak głosi legenda – myszy zjadły [[Popiel]]a, bo nie chciały jeść pomidorowej z makaronem, a ryżu nie było.
'''Zupa pomidorowa''' (pomidorówka) – rodzaj [[Zupa|zupy]], który jest podstawą kuchni na całym świecie. Dzieli się na pomidorową z ryżem i z makaronem. Podział ten istniał od zawsze i był przyczyną wielu nieszczęść. Jak głosi legenda – myszy zjadły [[Popiel]]a, bo nie chciały jeść pomidorowej z makaronem, a ryżu nie było.


Zupa pomidorowa to potrawa popularna na całym świecie, znana od starożytności na nowo odkryta w drodze przypadku przez Jana Pomidorowa (żyjącego w XII wieku, rosyjskiego handlarza podrabianą wódką), który przez swoją zawodową oszczędność dodał do rosołu przeterminowane pomidory, aby się nie zmarnowały. Pierwsze zapisy pochodzą z apokryfów w których spisano cuda dokonywane przez Apostołów. Należą do nich:
Zupa pomidorowa to potrawa popularna na całym świecie, znana od starożytności na nowo odkryta w drodze przypadku przez Jana Pomidorowa (żyjącego w XII wieku, rosyjskiego handlarza podrabianą wódką), który przez swoją zawodową oszczędność dodał do rosołu przeterminowane pomidory, aby się nie zmarnowały. Pierwsze zapisy pochodzą z apokryfów w których spisano osiągnięcia dokonywane przez Apostołów. Należą do nich:
* rozmnożenie pomidorowej;
* rozmnożenie pomidorowej;
* zamiana rosołu w pomidorową;
* zamiana rosołu w pomidorową;
Linia 28: Linia 28:
* Pomidorowa w wersji studenckiej ma mniej kalorii, niż tik taki;
* Pomidorowa w wersji studenckiej ma mniej kalorii, niż tik taki;
* Jeśli chcesz zrobić z pomidorowej rosół – przelej ją przez sitko.
* Jeśli chcesz zrobić z pomidorowej rosół – przelej ją przez sitko.

== Zobacz też ==
* [[barszcz]]
* [[koncentrat pomidorowy]]
* [[pomidor]]
* [[rosół]]


{{jedzenie}}
{{jedzenie}}

Wersja z 01:33, 30 sty 2022

Piosenka o pomidorowej
Tak wygląda miłośnik zupy pomidorowej

Nie masz w życiu większe doznanie
jak talerz pomidorowej smakuje
tegoż co się po tym stanie
nic w świecie nie dorównuje.

Fraszka Jana Kochanowskiego o pomidorowej

Bez zupy [pomidorowej] egzystencja jest do dCenzura2.svgy.

Johann Wolfgang von Goethe o zupie bogów

Z rosołu można zrobić każdą zupę, a pomidorowa jest tylko jedna!

Doda o pomidorówce

Jutro znowu będzie pomidorowa
Zrobiona z rosołu z wczoraj
Wielki gar stoi w kuchni no zobacz,
trzeba zjeść, co się będzie marnować

Letni Chamski Podryw o pomidorowej

Zupa pomidorowa (pomidorówka) – rodzaj zupy, który jest podstawą kuchni na całym świecie. Dzieli się na pomidorową z ryżem i z makaronem. Podział ten istniał od zawsze i był przyczyną wielu nieszczęść. Jak głosi legenda – myszy zjadły Popiela, bo nie chciały jeść pomidorowej z makaronem, a ryżu nie było.

Zupa pomidorowa to potrawa popularna na całym świecie, znana od starożytności na nowo odkryta w drodze przypadku przez Jana Pomidorowa (żyjącego w XII wieku, rosyjskiego handlarza podrabianą wódką), który przez swoją zawodową oszczędność dodał do rosołu przeterminowane pomidory, aby się nie zmarnowały. Pierwsze zapisy pochodzą z apokryfów w których spisano osiągnięcia dokonywane przez Apostołów. Należą do nich:

  • rozmnożenie pomidorowej;
  • zamiana rosołu w pomidorową;
  • zamiana pomidorowej w rosół.

Do Polski zupę pomidorową przywiozła królowa Bona Sforza, a przepis rozpowszechnił Zygmunt III Waza i by potrawa królowała na polskich stołach. Stała się przedmiotem uwielbienia.

Skład zupy pomidorowej

Zupa pomidorowa, jako bardzo rozpowszechniona, posiadła przepis, który jest dopracowany do granic możliwości. By ją przyrządzić potrzebujemy:

Ciekawostki

  • Największy gar do gotowania zupy pomidorowej odkryto podczas budowy obwodnicy miasta Pudliszki. Naczynie pochodzi z epoki brązu i może pomieścić 300 jaskółek afrykańskich;
  • Pomidorowa w wersji studenckiej ma mniej kalorii, niż tik taki;
  • Jeśli chcesz zrobić z pomidorowej rosół – przelej ją przez sitko.