Zupa: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Znacznik: zrewertowane |
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa 37.73.100.117; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Ryk2.) Znacznik: rewert |
||
Linia 27: | Linia 27: | ||
* Ogórkowa; |
* Ogórkowa; |
||
* Rosioł – rosół, z tym że zamiast [[Kura|kuraka]] dajemy [[Osioł|osła]]; |
* Rosioł – rosół, z tym że zamiast [[Kura|kuraka]] dajemy [[Osioł|osła]]; |
||
* |
* Zupa Romana – gwiazda telewizyjna Amino; |
||
* Zupa z [[Biedronka|biedronki]]. |
* Zupa z [[Biedronka|biedronki]]. |
||
* Grochówka; |
* Grochówka; |
Aktualna wersja na dzień 22:16, 25 gru 2023
Zupa – bliżej nieokreślona ciecz (w skrajnych przypadkach ciało stałe) podawana jako danie głównie na stołach Polski, jako środek zapobiegawczy w chorobach: popromiennej oraz poalkoholowej.
Charakterystyka zupy[edytuj • edytuj kod]
Środowiskiem naturalnym zupy są garnki, kuchnia, podłoga (co się często zdarza) i sobotnie obiadki u babci. Prócz różnobarwnych cieczy w zupie można znaleźć makaron, ryż, mięso i wygrzebywane na bok warzywa. Zupę najczęściej spożywa się łyżką, bo widelec przecieka.
Rodzaje zupy[edytuj • edytuj kod]
- Zupa nic;
- Zupa dziada;
- Zupa pomidorowa;
- Zupa z kaczki (aka rosół);
- Zupa bieda;
- Zupka chińska;
- Zupa z Wieliczki;
- Wodzionka;
- Zupa „przegląd tygodnia” – wrzucamy do gara to, co jest niepotrzebne w lodówce. Znana też jako zupa wojskowa;
- Czarna polewka;
- Mleczna;
- Żurek;
- Barszcz;
- Flaki;
- Czekoladowa z cukrem pudrem i makaronem;
- Aż-mi-się-chce-wymiotować – wrzucamy do garnka wszystko co mamy w zasięgu ognia, wybucha bomba biologiczna i po zjedzeniu zupy toniemy w wymiocinach;
- Grzybowa (preferujemy grzybki halucynki), można też włożyć nogi do miski z wodą;
- Ogórkowa;
- Rosioł – rosół, z tym że zamiast kuraka dajemy osła;
- Zupa Romana – gwiazda telewizyjna Amino;
- Zupa z biedronki.
- Grochówka;
- Grochówka extra – połączenie grochówki z zupą „przegląd tygodnia”;
- Gorący Kubek® Knorr.
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.