Słonina: Różnice pomiędzy wersjami
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to ZelDelet. Autor wycofanej wersji to 93.105.24.40.) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{t}}[[mięso]], [[wędlina]], kawałek |
{{t}}[[mięso]], [[wędlina]], kawałek świńskiego sadła, czy tam coś jeszcze. Słoninę zaliczyć można jedynie do tłuszczów. Można z niej wytapiać [[smalec]] ze skwarkami. Tak wysmażona wcześniej słoninę można używać jako [[tłuszcz]] do smażenia na wszelkie sposoby schaboszczaków, mielonych itp. |
||
W niektórych przypadkach ludzie konsumują słoninę z [[Chleb|pieczywem]] zapijając [[wódka|setką]]. Powszechnie konsumowana przez [[ptak]]i. |
W niektórych przypadkach ludzie konsumują słoninę z [[Chleb|pieczywem]] zapijając [[wódka|setką]]. Powszechnie konsumowana przez [[ptak]]i. |
Wersja z 18:36, 23 kwi 2014
Szablon:Tmięso, wędlina, kawałek świńskiego sadła, czy tam coś jeszcze. Słoninę zaliczyć można jedynie do tłuszczów. Można z niej wytapiać smalec ze skwarkami. Tak wysmażona wcześniej słoninę można używać jako tłuszcz do smażenia na wszelkie sposoby schaboszczaków, mielonych itp.
W niektórych przypadkach ludzie konsumują słoninę z pieczywem zapijając setką. Powszechnie konsumowana przez ptaki.
Uwaga! Nie zachodzi tutaj analogia pomiędzy nazwą mięsa a źródłem jego pochodzenia. Tak jak w przypadku baraniny czy wołowiny można łatwo domyślić się, z jakiego zwierzęcia pochodzi mięso, tak w przypadku słoniny nazwa ta może być dezorientująca. Wbrew pozorom to nie jest mięso ze słonia.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.