Mortadela: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(przypisy+)
Znacznik: edytor źródłowy
M
Znacznik: edytor źródłowy
Linia 1: Linia 1:
{{cytat|Prosto w mortadelę!|[[Król Julian|Król Julian]] o mortadeli}}
{{cytat|Prosto w mortadelę!|[[Król Julian]] o mortadeli}}
'''Mortadela''' ([[język włoski|wł]]. ''Mortadella'') – rodzaj [[Włochy|włoskiej]] (ale też polskiej) [[kiełbasa|kiełbasy]] z [[Lombardia|Lombardii]], która przybyła tak jak [[Hymn Polski|Mazurek Dąbrowskiego]] do [[Polska|polskiej ziemi]], by podbić polskie stoły, a później jamy gębowe i żołądki, a potem wrócić na stoły w swojej pierwotnej postaci<ref>Właściwość typowa dla polskiej mortadeli</ref>. Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego ''morte'', oznaczającego śmierć i francuskiego ''de la'' oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie ''z''). Jak widać, ze śmiercią mortadeli do twarzy.


{{t||[[język włoski|wł.]] ''Mortadella''}}rodzaj [[Włochy|włoskiej]] (ale też polskiej) [[kiełbasa|kiełbasy]] z [[Lombardia|Lombardii]], która przybyła tak jak [[Hymn Polski|Mazurek Dąbrowskiego]] do [[Polska|polskiej ziemi]], by podbić polskie stoły, a później jamy gębowe i żołądki, a potem wrócić na stoły w swojej pierwotnej postaci <ref>właściwość typowa dla polskiej mortadeli</ref>. Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego ''morte'', oznaczającego śmierć i francuskiego ''de la'' oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie ''z''). Jak widać ze śmiercią mortadeli do twarzy.
== Skład surowcowy ==
== Skład surowcowy ==
*Krowie wymiona 4%
* Krowie wymiona 4%;
*Mięso z żuka 2%
* Mięso z żuka 2%;
*Mięso z fugu 1%
* Mięso z fugu 1%;
*Popiół z palm wielkanocnych 5%
* Popiół z palm wielkanocnych 5%;
*Kocie pazurki 2%
* Kocie pazurki 2%;
*Arszenik 6%
* Arszenik 6%;
*Ziemia obiecana 5%
* Ziemia obiecana 5%;
*Żwirek 3%
* Żwirek 3%;
*Mięso wieprzowe 0,1%
* Mięso wieprzowe 0,1%;
*Mięso wołowe 0,9%
* Mięso wołowe 0,9%;
*Arbuz 1%
* Arbuz 1%;
*Kokaina 10%
* Kokaina 10%;
*Styropian 20%
* Styropian 20%;
*Margaryna 20%
* Margaryna 20%;
*Czekolada deserowa 5%
* Czekolada deserowa 5%;
*Butapren 3%
* Butapren 3%;
*Kości wiewiórki 2%
* Kości wiewiórki 2%;
*Powietrze 10%
* Powietrze 10%.

Wbrew powszechnym przekonaniom, mortadela nie zawiera dodatków „E” i konserwantów i sztucznych barwników. Może skusisz się na plasterek?
Wbrew powszechnym przekonaniom, mortadela nie zawiera dodatków „E”, konserwantów i sztucznych barwników. Może skusisz się na plasterek?
{{Przypisy}}

{{przypisy}}
{{stub|kuch}}
{{stub|kuch}}
{{Jedzenie}}
{{Jedzenie}}

[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]]
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]]

Wersja z 17:35, 11 wrz 2015

Prosto w mortadelę!

Król Julian o mortadeli

Mortadela (. Mortadella) – rodzaj włoskiej (ale też polskiej) kiełbasy z Lombardii, która przybyła tak jak Mazurek Dąbrowskiego do polskiej ziemi, by podbić polskie stoły, a później jamy gębowe i żołądki, a potem wrócić na stoły w swojej pierwotnej postaci[1]. Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego morte, oznaczającego śmierć i francuskiego de la oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie z). Jak widać, ze śmiercią mortadeli do twarzy.

Skład surowcowy

  • Krowie wymiona – 4%;
  • Mięso z żuka – 2%;
  • Mięso z fugu – 1%;
  • Popiół z palm wielkanocnych – 5%;
  • Kocie pazurki – 2%;
  • Arszenik – 6%;
  • Ziemia obiecana – 5%;
  • Żwirek – 3%;
  • Mięso wieprzowe – 0,1%;
  • Mięso wołowe – 0,9%;
  • Arbuz – 1%;
  • Kokaina – 10%;
  • Styropian – 20%;
  • Margaryna – 20%;
  • Czekolada deserowa – 5%;
  • Butapren – 3%;
  • Kości wiewiórki – 2%;
  • Powietrze – 10%.

Wbrew powszechnym przekonaniom, mortadela nie zawiera dodatków „E”, konserwantów i sztucznych barwników. Może skusisz się na plasterek?

Przypisy

  1. Właściwość typowa dla polskiej mortadeli


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.