Mortadela: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(przypisy+) Znacznik: edytor źródłowy |
M Znacznik: edytor źródłowy |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{cytat|Prosto w mortadelę!|[[ |
{{cytat|Prosto w mortadelę!|[[Król Julian]] o mortadeli}} |
||
⚫ | '''Mortadela''' ([[język włoski|wł]]. ''Mortadella'') – rodzaj [[Włochy|włoskiej]] (ale też polskiej) [[kiełbasa|kiełbasy]] z [[Lombardia|Lombardii]], która przybyła tak jak [[Hymn Polski|Mazurek Dąbrowskiego]] do [[Polska|polskiej ziemi]], by podbić polskie stoły, a później jamy gębowe i żołądki, a potem wrócić na stoły w swojej pierwotnej postaci<ref>Właściwość typowa dla polskiej mortadeli</ref>. Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego ''morte'', oznaczającego śmierć i francuskiego ''de la'' oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie ''z''). Jak widać, ze śmiercią mortadeli do twarzy. |
||
⚫ | |||
== Skład surowcowy == |
== Skład surowcowy == |
||
*Krowie wymiona 4% |
* Krowie wymiona – 4%; |
||
*Mięso z żuka 2% |
* Mięso z żuka – 2%; |
||
*Mięso z fugu 1% |
* Mięso z fugu – 1%; |
||
*Popiół z palm wielkanocnych 5% |
* Popiół z palm wielkanocnych – 5%; |
||
*Kocie pazurki 2% |
* Kocie pazurki – 2%; |
||
*Arszenik 6% |
* Arszenik – 6%; |
||
*Ziemia obiecana 5% |
* Ziemia obiecana – 5%; |
||
*Żwirek 3% |
* Żwirek – 3%; |
||
*Mięso wieprzowe 0,1% |
* Mięso wieprzowe – 0,1%; |
||
*Mięso wołowe 0,9% |
* Mięso wołowe – 0,9%; |
||
*Arbuz 1% |
* Arbuz – 1%; |
||
*Kokaina 10% |
* Kokaina – 10%; |
||
*Styropian 20% |
* Styropian – 20%; |
||
*Margaryna 20% |
* Margaryna – 20%; |
||
*Czekolada deserowa 5% |
* Czekolada deserowa – 5%; |
||
*Butapren 3% |
* Butapren – 3%; |
||
*Kości wiewiórki 2% |
* Kości wiewiórki – 2%; |
||
*Powietrze 10% |
* Powietrze – 10%. |
||
Wbrew powszechnym przekonaniom, mortadela nie zawiera dodatków „E” |
Wbrew powszechnym przekonaniom, mortadela nie zawiera dodatków „E”, konserwantów i sztucznych barwników. Może skusisz się na plasterek? |
||
{{Przypisy}} |
|||
{{przypisy}} |
|||
{{stub|kuch}} |
{{stub|kuch}} |
||
{{Jedzenie}} |
{{Jedzenie}} |
||
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]] |
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]] |
Wersja z 17:35, 11 wrz 2015
Prosto w mortadelę!
- Król Julian o mortadeli
Mortadela (wł. Mortadella) – rodzaj włoskiej (ale też polskiej) kiełbasy z Lombardii, która przybyła tak jak Mazurek Dąbrowskiego do polskiej ziemi, by podbić polskie stoły, a później jamy gębowe i żołądki, a potem wrócić na stoły w swojej pierwotnej postaci[1]. Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego morte, oznaczającego śmierć i francuskiego de la oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie z). Jak widać, ze śmiercią mortadeli do twarzy.
Skład surowcowy
- Krowie wymiona – 4%;
- Mięso z żuka – 2%;
- Mięso z fugu – 1%;
- Popiół z palm wielkanocnych – 5%;
- Kocie pazurki – 2%;
- Arszenik – 6%;
- Ziemia obiecana – 5%;
- Żwirek – 3%;
- Mięso wieprzowe – 0,1%;
- Mięso wołowe – 0,9%;
- Arbuz – 1%;
- Kokaina – 10%;
- Styropian – 20%;
- Margaryna – 20%;
- Czekolada deserowa – 5%;
- Butapren – 3%;
- Kości wiewiórki – 2%;
- Powietrze – 10%.
Wbrew powszechnym przekonaniom, mortadela nie zawiera dodatków „E”, konserwantów i sztucznych barwników. Może skusisz się na plasterek?
Przypisy
- ↑ Właściwość typowa dla polskiej mortadeli
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.