Kwas chlebowy: Różnice pomiędzy wersjami
(A tutaj artykulik) |
M (bot wprowadza drobne poprawki) Znacznik: przez API |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Kwas chlebowy''' (pot. '''Kwas''' lub '''Kvass'''<ref>Nie kojarzyć ze wzorem chemicznym [[Potas|K]][[Wanad|V]][[Arsen|As]][[Siarka|S]]</ref>, [[Język rosyjski|ros.]] ''Квас'') – słodkawy, bezalkoholowy napój, zawierający małą ilość [[alkohol]]u. Tworzony jest za pomocą fermentacji suchego [[chleb]]a. Ulubiony wśród [[młodzież]]y mieszkającej w [[Rosja|Rosji]] i na [[Ukraina|Ukrainie]]. Według większości forów internetowych, rodzice pozwalają [[Dziecko|dzieciom]] się upić, bo myślą, że im to nie zaszkodzi. Z wyglądu przypomina [[Cola|colę]]. |
|||
== Historia powstania == |
== Historia powstania == |
||
Linia 5: | Linia 5: | ||
== Libacja alkoholowa == |
== Libacja alkoholowa == |
||
Aby do [[Libacja alkoholowa|tej libacji]] z udziałem kwasu chlebowego doszło, należy kupić (w gorszym przypadku zrobić) ponad 6 litrów trunku na osobę. Po wypiciu takiej ilości można spokojnie odmówić prowadzenia pojazdu z powodu < |
Aby do [[Libacja alkoholowa|tej libacji]] z udziałem kwasu chlebowego doszło, należy kupić (w gorszym przypadku zrobić) ponad 6 litrów trunku na osobę. Po wypiciu takiej ilości można spokojnie odmówić prowadzenia pojazdu z powodu <del>upicia</del> pełnego pęcherza. |
||
== Odróżnianie == |
== Odróżnianie == |
Wersja z 16:12, 15 lut 2017
Kwas chlebowy (pot. Kwas lub Kvass[1], ros. Квас) – słodkawy, bezalkoholowy napój, zawierający małą ilość alkoholu. Tworzony jest za pomocą fermentacji suchego chleba. Ulubiony wśród młodzieży mieszkającej w Rosji i na Ukrainie. Według większości forów internetowych, rodzice pozwalają dzieciom się upić, bo myślą, że im to nie zaszkodzi. Z wyglądu przypomina colę.
Historia powstania
Kwas chlebowy jest znany w Polsce od jej powstania. Powstał w Rosji we wczesnym średniowieczu jako „wódka dla abstynentów”[2]. Za czasów cara Piotra Wielkiego był „najpopularniejszym bezalkoholowym drinkiem”, którego piły wszystkie klasy społeczne.
Libacja alkoholowa
Aby do tej libacji z udziałem kwasu chlebowego doszło, należy kupić (w gorszym przypadku zrobić) ponad 6 litrów trunku na osobę. Po wypiciu takiej ilości można spokojnie odmówić prowadzenia pojazdu z powodu upicia pełnego pęcherza.
Odróżnianie
Domowy kwas zwykle wytrzymuje 3 lub 4 dni. Istnieją też browary, które tworzą sztuczny mix konserwantów i sprzedają to jako kwas chlebowy. Można odróżnić oryginalny produkt od sztucznego, czytając datę ważności. Sztuczny kwas utrzymuje świeżość przez co najmniej tydzień.
Przypisy
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.