Kwas chlebowy: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(A tutaj artykulik)
M (bot wprowadza drobne poprawki)
Znacznik: przez API
Linia 1: Linia 1:
{{T|Kwas chlebowy|pot. '''Kwas''' lub '''Kvass'''<ref>Nie kojarzyć ze wzorem chemicznym [[Potas|K]][[Wanad|V]][[Arsen|As]][[Siarka|S]]</ref>, [[Język rosyjski|ros.]] ''Квас''}} słodkawy, bezalkoholowy napój, zawierający małą ilość [[alkohol]]u. Tworzony jest za pomocą fermentacji suchego [[chleb]]a. Ulubiony wśród [[młodzież]]y mieszkającej w [[Rosja|Rosji]] i na [[Ukraina|Ukrainie]]. Według większości forów internetowych, rodzice pozwalają [[Dziecko|dzieciom]] się upić, bo myślą, że im to nie zaszkodzi. Z wyglądu przypomina [[Cola|colę]].
'''Kwas chlebowy''' (pot. '''Kwas''' lub '''Kvass'''<ref>Nie kojarzyć ze wzorem chemicznym [[Potas|K]][[Wanad|V]][[Arsen|As]][[Siarka|S]]</ref>, [[Język rosyjski|ros.]] ''Квас'') – słodkawy, bezalkoholowy napój, zawierający małą ilość [[alkohol]]u. Tworzony jest za pomocą fermentacji suchego [[chleb]]a. Ulubiony wśród [[młodzież]]y mieszkającej w [[Rosja|Rosji]] i na [[Ukraina|Ukrainie]]. Według większości forów internetowych, rodzice pozwalają [[Dziecko|dzieciom]] się upić, bo myślą, że im to nie zaszkodzi. Z wyglądu przypomina [[Cola|colę]].


== Historia powstania ==
== Historia powstania ==
Linia 5: Linia 5:


== Libacja alkoholowa ==
== Libacja alkoholowa ==
Aby do [[Libacja alkoholowa|tej libacji]] z udziałem kwasu chlebowego doszło, należy kupić (w gorszym przypadku zrobić) ponad 6 litrów trunku na osobę. Po wypiciu takiej ilości można spokojnie odmówić prowadzenia pojazdu z powodu <s>upicia</s> pełnego pęcherza.
Aby do [[Libacja alkoholowa|tej libacji]] z udziałem kwasu chlebowego doszło, należy kupić (w gorszym przypadku zrobić) ponad 6 litrów trunku na osobę. Po wypiciu takiej ilości można spokojnie odmówić prowadzenia pojazdu z powodu <del>upicia</del> pełnego pęcherza.


== Odróżnianie ==
== Odróżnianie ==

Wersja z 16:12, 15 lut 2017

Kwas chlebowy (pot. Kwas lub Kvass[1], ros. Квас) – słodkawy, bezalkoholowy napój, zawierający małą ilość alkoholu. Tworzony jest za pomocą fermentacji suchego chleba. Ulubiony wśród młodzieży mieszkającej w Rosji i na Ukrainie. Według większości forów internetowych, rodzice pozwalają dzieciom się upić, bo myślą, że im to nie zaszkodzi. Z wyglądu przypomina colę.

Historia powstania

Kwas chlebowy jest znany w Polsce od jej powstania. Powstał w Rosji we wczesnym średniowieczu jako „wódka dla abstynentów[2]. Za czasów cara Piotra Wielkiego był „najpopularniejszym bezalkoholowym drinkiem”, którego piły wszystkie klasy społeczne.

Libacja alkoholowa

Aby do tej libacji z udziałem kwasu chlebowego doszło, należy kupić (w gorszym przypadku zrobić) ponad 6 litrów trunku na osobę. Po wypiciu takiej ilości można spokojnie odmówić prowadzenia pojazdu z powodu upicia pełnego pęcherza.

Odróżnianie

Domowy kwas zwykle wytrzymuje 3 lub 4 dni. Istnieją też browary, które tworzą sztuczny mix konserwantów i sprzedają to jako kwas chlebowy. Można odróżnić oryginalny produkt od sztucznego, czytając datę ważności. Sztuczny kwas utrzymuje świeżość przez co najmniej tydzień.

Przypisy

  1. Nie kojarzyć ze wzorem chemicznym KVAsS
  2. Tak zlikwidowano społeczność niepijącą alkoholu


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.