Flaki: Różnice pomiędzy wersjami
Mr obornik (dyskusja • edycje) (cyyk) |
M (→Historia) |
||
Linia 4: | Linia 4: | ||
== Historia == |
== Historia == |
||
Idea flaków pojawiła się spontanicznie w wielu miejscach [[Europa|Europy]], gdy głód zajrzał ludziom do garnków. Podczas, gdy bogatsze warstwy społeczeństwa jadały mięso, biedniejsze musiały się zadowolić podrobami i resztkami. Tak, z pozornie niejadalnych, śmierdzących żołądków bydlęcych nauczono się gotować polewkę. Następnie powędrowały na królewskie stoły (podobno ich miłośnikiem był [[Władysław Jagiełło]]), by powrócić na ulicę w formie ówczesnego fast-foodu. Obecnie obok [[pierogi|pierogów]], <del>muzyki</del> [[ |
Idea flaków pojawiła się spontanicznie w wielu miejscach [[Europa|Europy]], gdy głód zajrzał ludziom do garnków. Podczas, gdy bogatsze warstwy społeczeństwa jadały mięso, biedniejsze musiały się zadowolić podrobami i resztkami. Tak, z pozornie niejadalnych, śmierdzących żołądków bydlęcych nauczono się gotować polewkę. Następnie powędrowały na królewskie stoły (podobno ich miłośnikiem był [[Władysław Jagiełło]]), by powrócić na ulicę w formie ówczesnego fast-foodu. Obecnie obok [[pierogi|pierogów]], <del>muzyki</del> [[disco polo]] i obskakiwaniu regularnego wpierdolu w [[piłka nożna|nogę]] są polskim atrybutem i symbolem narodowym. |
||
== Przygotowanie == |
== Przygotowanie == |
Wersja z 18:48, 26 kwi 2019
Flaki, zdrobniale Flaczki – smaczna[potrzebne źródło], bardzo sycąca i pożywna zupa przyrządzana (jak sama nazwa wskazuje) z żołądków wołowych lub wieprzowych. Skuteczna forma tyrania dzieci, lub leczenia kaca, przez nieco większe dzieci. Przypisuje się jej właściwości magiczne, jako że potrafi uzdrowić obłożnie chorego w dosłownie kilka dni. Potrawa tradycyjna dla terenów Lubelszczyzny, jednak jest mniej lub bardziej chętnie spożywana na terenie całej Polski.
Historia
Idea flaków pojawiła się spontanicznie w wielu miejscach Europy, gdy głód zajrzał ludziom do garnków. Podczas, gdy bogatsze warstwy społeczeństwa jadały mięso, biedniejsze musiały się zadowolić podrobami i resztkami. Tak, z pozornie niejadalnych, śmierdzących żołądków bydlęcych nauczono się gotować polewkę. Następnie powędrowały na królewskie stoły (podobno ich miłośnikiem był Władysław Jagiełło), by powrócić na ulicę w formie ówczesnego fast-foodu. Obecnie obok pierogów, muzyki disco polo i obskakiwaniu regularnego wpierdolu w nogę są polskim atrybutem i symbolem narodowym.
Przygotowanie
Istnieje wiele regionalnych przepisów na flaki, jednakże najbardziej uniwersalną jest wersja po zamojsku. Skąd ta nazwa? Chuj wie. Najważniejsze, że są smaczne. Większość ludzi idzie do najbliższego spożywczaka i kupuje słoik gotowego wyrobu. Jest to jednak zachowanie karygodne i stanowczo je potępiamy. Żołądki po obgotowaniu i pokrojeniu w cienkie paski należy wrzucić go garnka z rosołem. Czy to już flaki? Nic bardziej mylnego! Konieczne jest jeszcze odpowiednie doprawienie. Niezbędnymi przyprawami są majeranek, gałka muszkatołowa, papryka, imbir, ziele angielskie i liść laurowy. Regionalnie, spotyka się także wersje z dodatkiem pomidorów, czosnku, kminku lub różnorakich ziół. Mile widziana jest także wkładka w postaci kawałka gotowanego mięsa wołowego, od biedy wieprzowego.
Sposób podania
Flaki serwuje się koniecznie gorące, z dodatkiem posiekanej włoszczyzny z rosołu. Spożycie zimnych flaków jest wyjątkowo traumatycznym przeżyciem, utrzymującym się w pamięci przez długi czas. Jednakże, poprawnie sporządzone danie rozgrzeje i nasyci nawet najbardziej wygłodniałą osobę.