Wodzionka: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(XDDDDDDDDDDDDD)
M (Wycofano ostatnie edycje użytkownika 31.6.216.149, powód: nieśmieszne)
Znacznik: rewert
Linia 1: Linia 1:
{{Cytat|To najlepsza z wszystkich ślunskich zup!|Mądrość ludowa}}
{{Cytat|To najlepsza z wszystkich ślunskich zup!|Mądrość ludowa}}
{{Cytat|H<sub>2</sub>O plus kromka równa się wodzionka!|[[Kim Dzong Un]]}}
{{Youtube|97UQeTOfuHw|width=300|Gotowanie wodzionki – film instruktażowy}}
{{Youtube|97UQeTOfuHw|width=300|Gotowanie wodzionki – film instruktażowy}}
'''Wodzionka''' – zupa, której składnikami są czerstwy chleb, najlepiej podpieczony (grzanki), ząbek czosnku, łyżka smalcu ze skwarkami i wrzątek. Koniecznie maggi i pieprz do smaku. Potrawa ta jest specyficzna dla [[Śląsk|regionu śląskiego]]; u naszych południowych sąsiadów nazwana czosnkowa podawana w chlebie z surowym jajkiem.
'''Wodzionka''' – zupa, której składnikami są czerstwy chleb, najlepiej podpieczony (grzanki), ząbek czosnku, łyżka smalcu ze skwarkami i wrzątek. Koniecznie maggi i pieprz do smaku. Potrawa ta jest specyficzna dla [[Śląsk|regionu śląskiego]]; u naszych południowych sąsiadów nazwana czosnkowa podawana w chlebie z surowym jajkiem.

Wersja z 11:29, 6 lip 2021

To najlepsza z wszystkich ślunskich zup!

Mądrość ludowa
Gotowanie wodzionki – film instruktażowy

Wodzionka – zupa, której składnikami są czerstwy chleb, najlepiej podpieczony (grzanki), ząbek czosnku, łyżka smalcu ze skwarkami i wrzątek. Koniecznie maggi i pieprz do smaku. Potrawa ta jest specyficzna dla regionu śląskiego; u naszych południowych sąsiadów nazwana czosnkowa podawana w chlebie z surowym jajkiem.

Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki. Jest to spowodowane faktem, iż woda przenika przez praślunski wungiel, co zapewnia zupce unikatowy smak i kolor. Do dziś idealna potrawa na zimowe dni. Gorole jej nie znają, ale aby nie być gorszymi zajadają się zalewajką. Śląskie potrawy to także żur i sztandarowa rolada z kluskami i modra (niebieska) kapusta.


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.