Mortadela: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
 
Linia 6: Linia 6:
== Zobacz też ==
== Zobacz też ==
* [[kiełbasa]]
* [[kiełbasa]]
* [[pizza]]
* [[spaghetti]]
* [[spaghetti]]



Aktualna wersja na dzień 23:11, 28 sie 2021

Prosto w mortadelę!

Król Julian o mortadeli

Mortadela, mortadela – nie nadszarpnie ci portfela.

Stan Tutaj w piosence o mortadeli
Niechlujna mortadela prosto z Włoch

Mortadela (. Mortadella) – rodzaj włoskiej (ale też polskiej) kiełbasy z Lombardii, która przybyła tak jak Mazurek Dąbrowskiego do polskiej ziemi, by podbić polskie stoły, później jamy gębowe i żołądki, a na koniec wrócić na stoły w swojej pierwotnej postaci[1]. Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego morte oznaczającego śmierć, i francuskiego de la oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie z). Jak widać, ze śmiercią mortadeli do twarzy.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]

Przypisy

  1. Właściwość typowa dla polskiej mortadeli


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.