Musztarda: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Poprawki same się robią…)
Linia 12: Linia 12:
== Zobacz też ==
== Zobacz też ==
{{Słownik|[[Słownik:Musztarda po obiedzie|Musztarda po obiedzie]]}}
{{Słownik|[[Słownik:Musztarda po obiedzie|Musztarda po obiedzie]]}}
* [[Musztardówka]]
* [[musztardówka]]
* [[Keczup]]
* [[keczup]]
* [[ocet]]


{{stub|kuch}}
{{stub|kuch}}

Wersja z 13:03, 10 lut 2022

Częściowo spożyty słoiczek musztardy. Ze względu na jej rodzaj są wątpliwości dotyczące autentyczności zdjęcia.

Musztarda – potrawa popularna wraz z kiełbasą i parówkami. Wraz z octem popularny element PRLu. 5 listopada ma swoje święto. Na grillu podstawowy konkurent ketchupu.

Rodzaje musztard

  • Chrzanowa – produkowane tylko w Kielcach.
  • Francuska – niejadalna dla dla przeciętnego Polaka, będąca przyprawą w przyprawie. Taki kawior dla ubogich.
  • Musztarda o smaku piwa – produkowana przez Kamis, bardzo popularna w Polsce.
  • Saperska sarepska – mega ostra. Dla tych, co lubią ryzyko. Z racji dosyć dwuznacznej nazwy popularna w armii.
  • Rosyjska – dwa razy ostrzejsza od Sarepskiej, na tyle że większość ludzi nie zdoła jej spożyć bez szklanki mleka. Wieść gminna głosi że jest głównym składnikiem gazu Musztardowego.
  • Grillowa – zwykła musztarda z czerwonym barwnikiem i pod zmienioną nazwą żeby się lepiej sprzedawała.

Zobacz też

Słownik
Zobacz w słowniku:
Musztarda po obiedzie


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.