Musztarda: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Poprawki same się robią…) |
|||
Linia 12: | Linia 12: | ||
== Zobacz też == |
== Zobacz też == |
||
{{Słownik|[[Słownik:Musztarda po obiedzie|Musztarda po obiedzie]]}} |
{{Słownik|[[Słownik:Musztarda po obiedzie|Musztarda po obiedzie]]}} |
||
* [[ |
* [[musztardówka]] |
||
* [[ |
* [[keczup]] |
||
* [[ocet]] |
|||
{{stub|kuch}} |
{{stub|kuch}} |
Wersja z 13:03, 10 lut 2022
Musztarda – potrawa popularna wraz z kiełbasą i parówkami. Wraz z octem popularny element PRLu. 5 listopada ma swoje święto. Na grillu podstawowy konkurent ketchupu.
Rodzaje musztard
- Chrzanowa – produkowane tylko w Kielcach.
- Francuska – niejadalna dla dla przeciętnego Polaka, będąca przyprawą w przyprawie. Taki kawior dla ubogich.
- Musztarda o smaku piwa – produkowana przez Kamis, bardzo popularna w Polsce.
Saperskasarepska – mega ostra. Dla tych, co lubią ryzyko. Z racji dosyć dwuznacznej nazwy popularna w armii.- Rosyjska – dwa razy ostrzejsza od Sarepskiej, na tyle że większość ludzi nie zdoła jej spożyć bez szklanki mleka. Wieść gminna głosi że jest głównym składnikiem gazu Musztardowego.
- Grillowa – zwykła musztarda z czerwonym barwnikiem i pod zmienioną nazwą żeby się lepiej sprzedawała.
Zobacz też
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.