Zupa: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(Wycofano wersję użytkownika 5.173.178.169 (Edycja nic nie zmienia)) Znaczniki: anulowanie zrewertowane |
M (Anulowano) Znacznik: rewert ręczny |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{cytat|Zjadłem tamtą starą '''zupę''',<br />teraz [[biegunka|płynnie robię kupę]]|Skutki jedzenia '''zupki'''}} |
|||
[[Plik:Erbswurst-1.jpg|thumb|300px|Tradycyjna niemiecka zupa z walca]] |
[[Plik:Erbswurst-1.jpg|thumb|300px|Tradycyjna niemiecka zupa z walca]] |
||
[[Plik:Kremzpory jpg 750x750 q85.jpg|200px|thumb|A może chodziło im o krem ściągający pory?]] |
[[Plik:Kremzpory jpg 750x750 q85.jpg|200px|thumb|A może chodziło im o krem ściągający pory?]] |
Wersja z 14:07, 17 sty 2023
Zupa – bliżej nieokreślona ciecz (w skrajnych przypadkach ciało stałe) podawana jako danie głównie na stołach Polski, jako środek zapobiegawczy w chorobach: popromiennej oraz poalkoholowej.
Charakterystyka zupy
Środowiskiem naturalnym zupy są garnki, kuchnia, podłoga (co się często zdarza) i sobotnie obiadki u babci. Prócz różnobarwnych cieczy w zupie można znaleźć makaron, ryż, mięso i wygrzebywane na bok warzywa. Zupę najczęściej spożywa się łyżką, bo widelec przecieka.
Rodzaje zupy
- Zupa nic;
- Zupa dziada;
- Zupa pomidorowa;
- Zupa z kaczki (aka rosół);
- Zupa bieda;
- Zupka chińska;
- Zupa z Wieliczki;
- Wodzionka;
- Zupa „przegląd tygodnia” – wrzucamy do gara to, co jest niepotrzebne w lodówce. Znana też jako zupa wojskowa;
- Czarna polewka;
- Mleczna;
- Żurek;
- Barszcz;
- Flaki;
- Czekoladowa z cukrem pudrem i makaronem;
- Aż-mi-się-chce-wymiotować – wrzucamy do garnka wszystko co mamy w zasięgu ognia, wybucha bomba biologiczna i po zjedzeniu zupy toniemy w wymiocinach;
- Grzybowa (preferujemy grzybki halucynki), można też włożyć nogi do miski z wodą;
- Ogórkowa;
- Rosioł – rosół, z tym że zamiast kuraka dajemy osła;
- Zupa Romana – gwiazda telewizyjna Amino;
- Zupa z biedronki.
- Grochówka;
- Grochówka extra – połączenie grochówki z zupą „przegląd tygodnia”;
- Gorący Kubek® Knorr.
Zobacz też
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.