Musztarda
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Musztarda – potrawa popularna wraz z kiełbasą i parówkami. Wraz z octem popularny element PRLu. 5 listopada ma swoje święto. Na grillu podstawowy konkurent ketchupu.
Rodzaje musztard
- Chrzanowa – produkowane tylko w Kielcach.
- Francuska – niejadalna dla dla przeciętnego Polaka, będąca przyprawą w przyprawie. Taki kawior dla ubogich.
- Musztarda o smaku piwa – produkowana przez Kamis, bardzo popularna w Polsce.
Saperskasarepska – mega ostra. Dla tych, co lubią ryzyko. Z racji dosyć dwuznacznej nazwy popularna w armii.- Rosyjska – dwa razy ostrzejsza od Sarepskiej, na tyle że większość ludzi nie zdoła jej spożyć bez szklanki mleka. Wieść gminna głosi że jest głównym składnikiem gazu Musztardowego.
- Grillowa – zwykła musztarda z czerwonym barwnikiem i pod zmienioną nazwą żeby się lepiej sprzedawała.
Zobacz też
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.